5,7%-os eredménnyel a parlamentbe méri a Szövetséget a Focus közvélemény-kutató

2021. június 13., 13:30
ma7 Pomichal Krisztián

Néhány perccel ezelőtt látott napvilágot a Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése. A júniusi kutatás szerint a formálódó összmagyar párt, a Szövetség 5,7%-kal és tíz képviselőjével parlamenti párt lenne, ha Szlovákia júniusban választana.

Fotó: TASR/AP

Ha mos tartanák a parlamenti választást, azt toronymagasan Peter Pellegrini pártja, a Hlas-SD nyerné 21,6%-os eredménnyel, jócskán megelőzve a második SaS-t (12,8%) és a harmadik Smer-SD-t (12%).

Az OĽaNO támogatottsága úgy tűnik, igencsak megsínylette az elmúlt hónapok politikai harcait, Igor Matovič szebb napokat is látott pártja nem férne fel a dobogóra sem, sőt, 8,2%-os eredményével az elmúlt hónapok egyik legrosszabb mutatóját hozta.

A törvényhozásba összesen nyolc párt jutna. A fenti négyen kívül a Sme rodina (7,6%), a Progresívne Slovensko (6,3%), a KDH (5,8%), illetve a magyar Szövetség (5,7) kapna parlamenti mandátumot választóitól.  Meglepetésre jócskán küszöb alatt maradna a belharcaiba belerokkant Za ľudí (3,4%), de kívül találná magát a Kotleba-párt és az onnan távozó Mazurek-féle Republika is (4,8%, illetve 4,6%). 

A képviselői mandátumok megoszlása:

Hlas-SD 41, SaS 24, Smer-SD 23, OĽaNO 15, Sme rodina 14, Progresívne Slovensko 12, KDH 11, Szövetség 10.

A Focus egy hónappal korábban megjelent, májusi felmérése a Szövetséget még nem mérte a parlamentbe.

Kövesse facebook oldalunkat is!