2023. november 3., 09:01

„Zöldszigetelés” a házon

Tájainkon még kisebbségben vannak, akik a természettel maximális harmóniában akarnak és tudnak is élni. Ők azok, akik életük minden napját tudatosan úgy alakítják, hogy karbonlábnyomukat minimalizálják, miközben boldogok és elégedettek is.

Egy idei nyári munka - kőgyapotszigeteléssel és borókafenyő borítással kivitelezett átszellőztetett homlokzat
Egy idei nyári munka - kőgyapotszigeteléssel és borókafenyő borítással kivitelezett átszellőztetett homlokzat

A környezettudatos, fenntartható, önellátó életfilozófiát valló Ung-vidéki Hudák családról nem első ízben olvashatnak nálunk. 

12 évvel ezelőtt vették meg azt a kilencvenes évek elején épült családi házat Nagykapos kertes peremrészének egyik csendes utcájában, amihez egy hatalmas, mintegy 80 áras kert is tartozik.

Mivel az egész család természetbarát, a már meglévő, részben parkosított kertrész értékét saját elképzeléseik szerint megnövelték. Amit kezdetben a maguk örömére kialakítottak, megtetszett másoknak is, így adta magát az ötlet, hogy a piláteszoktatóként és gyógymasszőrként tevékenykedő Hudák László megálmodta a házak és kertek számára átfogó zöldmegoldásokat kínáló vállalkozását, amelyet lassan két éve sikeresen működtet. 

Folyamatosan bővülő szolgáltatásainak egyike a zöldtető kivitelezése. Ez a városi környezet hőmérséklet-csökkentésének leghatékonyabb módja. További kínálata az ökoszisztémák utánzásával megteremtett harmonikus és szép természetes kertek, valamint az esővizet felfogó és azt szükségszerűen hasznosító esőkertek kialakítása. Ezekhez utolsóként társult a ház energiaellátását jelentősen befolyásoló, hosszú távon pénztárcakímélő, átszellőztetett homlokzatok kivitelezése. 

Előbb a saját házán

Miközben László a megrendelői igényeknek megfelelően rendre megtervezte és kivitelezte a kerteket, keresni kezdte saját családi fészke hőháztartásának jobbá tételére is a legjobb megoldást. Az előző tulajdonos a házat a megszokott polisztirolos megoldással szigetelte, de miután Lászlóék pár éve benne laktak, érzékelték az északi oldal kitettségét. Az erős, hideg szelek a szigetelés ellenére is hűtötték a házat. A szakirodalmat bújva, öt évvel ezelőtt a család eldöntötte, megérett az idő az átalakításra. Előbb a volt gázkazánt és a padlófűtésre kapcsolt kandallót cserélték le kondenzációs fűtési rendszerre. Ekkor javult a melegérzet a házban, de a falakból továbbra is áradt a hideg, így megváltak a polisztirolborítástól. Olyan megoldást kerestek, ami egyrészt lélegezni engedi a ház falait, másrészt a különböző légköri hatásokkal is érdemben fel tudja venni a versenyt. 

Mi szerint döntenek?

Bevallom, magam is Lászlóék házán láttam életemben először ilyen „szigetelési rendszert”, amikor tavaly ősszel egy másik téma kapcsán jártam náluk. Első ránézésre a háznak esztétikus külsőt kölcsönző fa lamellákban nem láttam a funkcionalitást. Kicsit tüzetesebben szemügyre véve és a környezettudatos életmód Ung-vidéki szószólóját hallgatva megtudhattam, hogyan is épül fel egy ilyen konstrukció. 

Saját családi házon elvégyett átszellőztetett hőszigetelés, szibériai lucfenyő borítással
Saját családi házon elvégzett átszellőztetett hőszigetelés, szibériai lucfenyő borítással

A ház falán az alapot egy rácsszerű, teherhordó szerkezet képezi, amihez rögzített tartóváz kerül, keretül szolgálva a kellő vastagságú hőszigetelő paneleknek. A szerkezet készülhet fémből vagy fából, de László csak ez utóbbival dolgozik.

A hőszigetelés és a ház fala között lévő pár centiméternyi résben a levegőnek szabad mozgása van. A légrésben fellépő huzathatásnak köszönhetően a belső terekből a falakon távozó pára vagy a burkolat résein a falakba bejutó csapadék átszellőzik, így megelőzhető a páralecsapódás és a szigetelés átnedvesedése, esetleges penészedése. 

Hudák Lászlótól azt is megtudtam, hogy az olaszok, a németek, de még a japánok is egyre gyakrabban ezt a megoldást választják, jellemzően a középületek energetikai korszerűsítésére, de akár már az újonnan kivitelezett épületek „zöld” homlokzati megoldásaként is.

Érdekelt, vajon a szigetelni készülő kliensek milyen kérdésekkel keresik meg, és mivel győzi meg őket.

– A nyilvánvalóan magasabb ár mellett a legfontosabb azt tudatosítani, hogy ezzel a módszerrel átlagosan 20-25%-kal hatékonyabb a hőszigetelés. Fontos megérteni a rendszer lényegét: az átszellőztetésnek, az állandó levegőáramlásnak köszönhetően a ház nyáron sem tud felmelegedni, télen pedig lehűlni.

Az érdeklődők általában kíváncsiak, vajon milyen gyakran kell a falamellákat tisztíttatni, kezelni, festeni. Nagyon meglepődnek, amikor azt a választ kapják, hogy 30 évig garantáltan hozzá sem kell nyúlniuk, ugyanis ezek speciálisan, kimondottan erre a célra szabadalmaztatott gyártástechnológiával előkezelt lécek. 

A legmeggyőzőbbek természetesen a család mindennapi tapasztalatai, hogy télen a meleget bent tudták tartani, szinte minden helyiségben pár fokkal többet mértek, nyáron viszont nem rekedt meg a forró levegő a házban. Eközben lényegesen kisebb volt az energiafogyasztásuk és értelemszerűen a gázszámla is. 

Hogyan is dolgozik?

László a kivitelezést vállalja. A természetes építőanyagokat egy közép-szlovákiai szabadalmazott gyártótól szerzi be, amely újrahasznosított, illetve természetes összetevőjű alapanyagokból – kőgyapotból, farostból, kenderből, birkagyapjúból, textilhulladékból, parafából, préselt szalmából és legújabban lenből és jutából – állítja elő hőszigetelő paneljeit. Ezek mindegyike jobb, mint a szintetikus polisztirol. Az alapanyagokat gyártó cég építészcsapatával akár maga a kliens is konzultálhat, ha konkrét tanulmányokra, esetelemzésekre lenne szüksége. A kliens megrendelését már Hudák László cége váltja valóra az év 365 napjának bármelyikén, ugyanis a természetes anyagokkal akár a téli hidegben, mínusz fokokban is lehet dolgozni. Mivel László évek óta rendszeresen űzi az extrém téli sportokat, ő maga is jól tűri a zord időjárási körülményeket. Cikkünk megjelenésének időpontjában is a tátrai hegyekben dolgozik, mint mondta, ott mostanában divatba jött ez a környezetbarát és energiatakarékos szigetelési rendszer.

Megjelent a Magyar7 2023/43.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.