Vadászkamara: Egyre gyakoribb lesz a medvetámadás, itt él a legnagyobb sűrűségű medvepopuláció

2021. június 16., 14:18
ma7

Éles, helyenként támadó hangú levélben reagált a Szlovák Vadászkamara az elmúlt napok eseményeire, illetve arra, hogy Ján Budaj vezette környezetvédelmi tárca - szerintük - nem tesz meg mindent a medvetámadással járó halálesetek elkerülés érdekében, ehelyett a vadászokat hibáztatják.

medve
Fotó: unsplash.com

"A Környezetvédelmi Minisztérium nem tudja kezelni a nagyragadozók populációját, mindemellett vadászellenes kampányt folytat" - ezzel a felütéssel kezdődik a Vadászkamara tegnap megjelent sajtóközleménye. 

2021. június 15., 15:23

A boncolás igazolta: medvetámadás áldozata lett a hétfőn megtalált férfi

A boncolás igazolta, hogy medvetámadás áldozata lett az az 57 éves férfi, akinek a holttestét hétfőn találták meg a lúzsnai Banskô völgyben

Azt írják, a néhány nappal ezelőtti sajnálatos tragédia csak idő kérdése volt, hiszen

pontosan az történt, amelyre a vadászok a romániai tapasztalatok alapján már régóta figyelmeztettek. Szlovákia területén él a legnagyobb sűrűségű medvepopuláció a világon, a hasonló esetek mind gyakrabban fognak előfordulni.

A vadászok határozottan elutasítják, a környezetvédelmi miniszter kijelentéseit, aki szerintük azonnal a vadászok elleni támadással akarta eltussolni a tragédiát. A közlemény úgy fogalmaz, mindez a környezetvédelmi minisztérium skizofréniáját és hozzá nem értését igazolja.

A miniszter többször is megtévesztően nyilatkozott a médiának, írják, azt állítja, a vadászok azok, akik medvére akarnak lövöldözni, illetve, hogy a vadászok csalogatják a medvéket a települések közelébe.

Ján Budaj miniszternek ezen állítások egyikére sincs bizonyítéka, és ezáltal károsítja a vadászok jó hírét.

A Környezetvédelmi Minisztérium a vadászok szerint nem tárja a nyilvánosság elé azt a tényt, hogy azok, akik a medve vadászatát követelik, nem a vadászok, hanem a vidéken élő emberek, falusiak, akik szeretnék használni a tulajdonukban lévő erdőterületeket, de félnek, mert erdeikben több medve van, mint más vadfaj összesen. Az önkormányzatok polgáraik életét és vagyonát akarják megvédeni, írják, "de ezt nem engedik meg nekik".  

Mint már sokszor elmondtuk, a medvepopuláció által okozott problémákat az öttagú barnamedve-bevetési csoport nem tudja megoldani, amely kudarcot vallott az anyamedve és kölyke elpusztításakor, mivel további 3 medvebocs árva maradt. Ezért is állítjuk, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium már régóta nem tudja kezelni a helyzetet. Nem lépi meg a legfontosabbat - nem kommunikál a helyiekkel, önkormányzatokkal, szakmai szervezetekkel. Csak a "zöld asztalról" kormányoz. A Környezetvédelmi Minisztérium már nem a lakosságért dolgozik, hanem azokért a támogatásokért, amelyeket azon fajok értelmetlen védelméért kap, amelyeknek már régóta védelmet nyújtottak a vadászok és a vidékiek!

- zárul a levél.

Kövesse facebook oldalunkat is!