2021. július 27., 08:56

Tömeges halpusztulás a Garamon

Tömeges halpusztulást okozott Zólyombúcson (Budča) a Garam középső szakaszán egy biogázállomás kiömlött fermentációs hulladéka. Az információt mind a helyi horgászszövetség, mind a biogázállomás vezetője alátámasztotta.

Halpusztulás Garam
Fotó: FB polícia

A Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászók jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget.

A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést.

A horgászok Bezeréte környékén, mintegy egykilométeres szakaszon 600 kilogramm haltetemet szedtek ki a Garamból.

Az elpusztult halakat fedeztek fel Garamszentkeresztnél is.

A tömeges halpusztulás az ott élő összes fajt érintette, és a horgászok ökológiai katasztrófának minősítették, amelynek kiheverésére több évre lesz szükség. A legutóbbi tömeges halpusztulást a Középső- Garamon a 90-es évek végén jegyeztek fel.

A biogáz előállítása során bármiféle szerves anyagból metánt állítanak elő. A fermentálás utáni maradék egy viszonylag használható biomassza a talajok szervesanyagának pótlására, amennyiben figyelembe veszik, hogy ez az anyag erős savas hatással bír.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.