2021. szeptember 13., 10:22

Több száz környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg tavaly

Világszerte 227 környezetvédő aktivistát öltek meg tavaly - közölte a Global Witness nevű nemzetközi szervezet hétfőn közzétett jelentésében.

környezetvédelem
Fotó: unsplash.com

Egy évvel korábban 212 aktivista életébe került a környezetvédelemért és az őslakos közösségek földjogaiért folytatott küzdelem.

A támadások háromnegyedét Latin-Amerikában jegyezték fel. Csak Kolumbiában 65 környezet- és természetvédőt öltek meg, Mexikóban 30-at és a Fülöp-szigeteken 29-et - derül ki a jelentésből.

A Global Witness ugyanakkor abból indul ki, hogy a meggyilkolt aktivisták tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A merényletek hátterében a szervezet információi szerint erdőgazdálkodási, víz- és gátépítési, valamint mezőgazdasági projektek állnak, az elkövetők és megbízóik pedig javarészt vállalatok, földművesek, részben állami szereplők, illetve bűnszervezetek, félkatonai csoportok és lázadó milíciák soraiból kerülnek ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.