Több mint 150 ország megállapodott a Földet sújtó három környezeti válság elleni fellépés stratégiájáról

2021. február 24., 08:13
ma7 | MTI

Több mint 150 ország globális stratégiát fogadott el a Földet sújtó három környezeti válság elleni fellépésre - közölte kedden az ENSZ 5. Környezetvédelmi Közgyűlésének (UNEA-5) elnöksége.

Fotó: pixabay.com

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) középtávú stratégiájáról van szó, amelynek célja, hogy a világ országai 2025-ig összehangoltan lépjenek fel a globális felmelegedéssel, a légszennyezéssel és a biológiai sokféleség csökkenésének válságával szemben.
Az UNEA kétnapos csúcstalálkozóját a világhálón keresztül tartották meg a koronavírus-világjárvány miatt, mindazonáltal jövőre a tervek szerint már személyes jelenléttel rendezik meg a kenyai Nairobiban, az UNEP székhelyén.

Sveinung Rotevatn norvég éghajlat- és környezetvédelmi miniszter, a közgyűlés elnöke a tanácskozást lezáró virtuális sajtótájékoztatón kijelentette: "Együttműködünk annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a lépéseket, amelyek hozzásegítenek minket az éghajlatváltozás elleni fellépéshez, a biológiai sokszínűség megvédéséhez és a szennyezés csökkentéséhez".

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója hangoztatta: "El kell kezdenünk a szavakat cselekedetekre váltani az UNEA-5 után. S ez azt is jelenti, hogy támogatunk egy zöld helyreállítást a világjárvány után" - mondta. Andersen szerint ez egyúttal nagyobb nemzeti szintű hozzájárulást jelent a 2015-ös párizsi klímamegállapodáshoz, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Rotevatn óvatosabbnak mutatkozott viszont azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy globális egyezményről tárgyaljanak a műanyagokkal okozott szennyezés terén.

"Majd meglátjuk. Én biztosan támogatnám ezt, de az UNEA-ban közösen hozzuk meg a döntéseket" - fogalmazott.

Andersen ugyanezzel kapcsolatban méltatta Afrikát, amely fogalmazása szerint "sokat tett a jelenség ellen", mivel az 54 afrikai ország közül 34 már bevezetett valamilyen tilalmat a műanyagok használatára.

Az ENSZ 193 tagállamából álló UNEA-t 2012-ben hozták létre az ENSZ Fenntartható Fejlődésről szóló Konferenciáján, ismertebb nevén a Rio+20-on.