2020. július 22., 11:42

Tiszolci polgármester: A Murányi-fennsíkon a beavatkozásmentes területet 18%-ban kellene meghatározni

Ideális lenne, ha a Murányi-fennsík Nemzeti Parkban a beavatkozás mentes terület 18 százalékra emelkedne a területrendezése után – jelentette ki Irena Milecová, Tiszolc polgármestere, hozzátéve, hogy a Környezetvédelmi Minisztériummal való tárgyalás után, a magasabb szintű védelem érdekében el tudná képzelni a 25–30% -os beavatkozási tilalmat.

Milecová elmondta, hogy a környezetvédelmi minisztérium által összehívott bizottság július eleji ülésére, amely a Murányi fennsík környezetvédelmi, gazdasági és szociális fejlesztését tárgyalta, Boris Kollár három küldöttet hívott meg régióból. A találkozón Milecová, Roman Goldschmidt Murány polgármestere, és a Petíciós Bizottság képviselője vett részt.  

A találkozóknak mindig van értelme. Megpróbáltuk mindenkinek megmagyarázni, hogy miért jelent problémát az eredeti javaslat, az 50 százalékos beavatkozás mentes zóna elfogadása

 - mondta.

Tiszolc polgármestere megjegyezte, hogy a tárgyaláson támadták őket a siketfajd biotópjának (életterének) elégtelen védelme miatt, amiért Szlovákiát az Európai Unió bírsággal sújthatja.

Ha valaki azt akarja mondani, hogy mi vagyunk a felelősek ezért, akkor minden bizonnyal nem a mi embereink tehetnek erről a mi területünkön

- mondta.

Milecová szerint az övezetesítésről is el kell kezdeni kommunikálni. Csak a zónával kapcsolatos végleges álláspont lesz fontos Tiszolc polgárai számára – az erdők, a mezőgazdasági földterület, a települések és a nyaralók tulajdonosai számára. Szerinte, azonban mindenkinek engedményeket kell tennie ebben a kérdésben.

A megjelent felek meghívást kaptak a Ján Budaj(OĽaNO), környezetvédelmi miniszterrel folytatott találkozóra, amelyen a fennsík övezeteinek kialakítását tárgyalnák. Milecová azonban nem tudja, mikor kerül sor a tárgyalásra. Megjegyezte, hogy ha más szervezetek találkoznak az övezet kialakításá céljából, sokszor nem hívják meg az önkormányzatokat.

A Murányi-fennsík Nemzeti Park területét ötödével szeretnék növelni. A javaslat szerint a beavatkozás mentes, intervenciós ötödik fokozat területét a jelenlegi 13% -ról 50% -ra kellene növelni. Az ápolási programra és a védelmi projektre 30 év alatt több mint 36 millió eurót különítettek el. Az övezeti javaslatot a környezetvédelmi minisztérium korábbi vezetése nyújtotta be.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.