2021. szeptember 30., 13:22

Tilos lesz az egyszer használatos csomagolások használata az étkeztetésben

Folyik a Szlovák Nemzeti Tanács 40. ülésszaka, ahol délután Maroš Žilinka tart beszámolót a Főügyészség 2020-as tevékenységéről, majd következik a Kérdések órája. Délelőtt viszont már második olvasatba sorolták a hulladékról és az egyszeri csomagolások betétéről szóló törvénymódosítási javaslatot.

Az éttermekben betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát

Az egyszer használatos műanyag termékek használatát betiltják az állandó nyilvános és gyorséttermekben, illetve a nyilvános rendezvényeken is. Az eldobható csomagolású italokat a közigazgatásban sem használhatják.

A környezetvédelmi tárca indoklása szerint, a nyilvános rendezvényeken használt műanyagok hulladékát jelenleg 90 százalékban rosszul szeparálják. A nyilvános rendezvény szervezőjének, ahol biológiailag elbomló hulladékok keletkeznek, ott biztosítania kell az osztályozott hulladékgyűjtést.

Az egyszer használatos műanyagtermékek gyártóinak megfelelő szétbomló, vagy többször felhasználható alternatív termékeket kell felkínálnia.

Csökkenteni szeretnék az italokhoz használatos, poharak, flakonok pohártetők, stb használatát is.

A dohánytermékek gyártóinak hozzá kell járulniuk a környezet csikkektől való megtisztításának költségeihez.

A termékek megjelölésénél fel kell majd tüntetni, hogy miképp kell bánni a keletkezett hulladékkal.

A betéti rendszer nem vonatkozna azokra az egyszer használatos műanyagokra, amelyekben a nemzetközi közlekedésben használnak, vagy amelyekben olyan termékeket kínálnak, amik adómentesen árusítanak a vámszabad területeken.

Az italokról és az egyszeri csomagolások betétéről szóló törvény november 15-én lépne hatályba, de van pár cikkely, ami később lépne érvénybe.

A községeknek 2025-től a textilszemetet is szeparálniuk kell

Az önkormányzatoknak 2025-től be kell biztosítaniuk a textilhulladék szeparált gyűjtését is.

Betiltanák, hogy a kis és nagykereskedések a biológiai szemetet a hulladéklerakókba szállítsák.

A hulladéktörvény módosításával szeretnék elérni, hogy a községekben átláthatóbb legyen a hulladékosztályozás. A törvényjavaslat célja, hogy tisztázza a rendezett hulladékgazdálkodás rendszerét az önkormányzatokban a termelői felelősségi szervezetekkel kapcsolatban is, így módosítanák a közöttük lévő szerződéseket is.

A módosítás új célokat is megfogalmaz az újrahasznosítás terén. Jövőre az újrahasznosított műanyag csomagolások arányát 40 százalékra kellene emelni.

A módosítás kötelezővé tennék a hasonló italok forgalmazásánál a többször használatos csomagolások használatát.

Betiltanák az olyan hulladék energetikai felhasználását, amelyet még esetleg lehet újrahasznosítani.

Egyes egyszer használatos italcsomagolásokat már csak az év végéig lehetne a piacra dobni, illetve 2022 júniusáig lehetne forgalmazni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.