2023. július 12., 11:22

Százzal az autópályán, harminccal a városban? Radikális sebességkorlátozás a láthatáron!

Európa-szerte egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a haladási sebesség korlátozását sürgetik az országutakon. Lakott területen belül az autóknak „döcögő” sebességre kellene váltaniuk, de a sztrádákon sem lehetne már száguldozni… Hamarosan az Európai Parlament asztalán is megjelenhet a sebességkorlátozásra vonatkozó tervezet.

teherautó, kamion, autópálya
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pixabay

Csehországban nemrég fogadták el azt a törvénymódosítást, amelynek legérdekesebb része, hogy az autópályákon a mostani 130 km/óra helyett 150 km/órára emelik a megengedett sebességet.

Az ottani közlekedési miniszter, Martin Kupka szerint az első olyan autópálya-szakaszok, ahol növelni lehet a sebességet, két éven belül meglesznek.

A csehek döntése azért is érdekes, mert az Európai Unióban egyre erősödnek a hangok az éppen ezzel ellentétes határozat meghozatalára – 100 km/órára csökkenteni a maximális sebességet az autópályákon és 30 km/órára lakott területen belül.

A magyarázat szerint ezzel nő a közúti közlekedés valamennyi résztvevőjének biztonsága és csökken az emisszió.

Európa már „belassult”

Az unióban már van néhány „első fecske” ezen a téren, hiszen Hollandia három éve már 100 km/órára korlátozta a sebességet a sztrádákon, azzal a céllal, hogy csökkentse a környezetkárosítás, vagyis a levegőterhelés mértékét. A 120 km/órával közlekedő autó ugyanis átlagosan 20 százalékkal többet fogyaszt, mint ha csak 100 km/órával hajt.

A falvakban és városokban szintén csak „lépésben” lehetne majd haladni. Az indoklás itt kézenfekvő, a gyalogosok halálozási kockázata 50 km/órás sebességgel való gázolás esetén ötször akkora, mint 30 km/órás sebességnél.

Az autóban ülők súlyos sérülésének kockázata a jelenlegi 50 km/órás sebességnél 45 százalékos, 30 km/óránál pedig csupán 15 százalékos.

A féktávolság is jócskán lerövidül a sebesség korlátozásával. 30 km/óránál 13 méter, 50 km/óránál viszont 27 méter.

Néhány nagyvárosban már működik a 30 km/órás közlekedés. Brüsszelben és Párizsban nemrég szintén lelassult az autóforgalom. Párizsban nem mindenütt, nem az egész városban érvényes a sebességkorlátozás.

A brüsszeli régióban végzett elemzés azt mutatta ki, hogy az emisszió, a zaj és a balesetek száma egyaránt csökkent a sebességkorlátozás óta és a belváros forgalmára többé-kevésbé nem volt hatással.

Brüsszelben szinte mindenütt már csak 30 km/órás sebességgel lehet haladni, kivételt csupán a legfrekventáltabb többsávos utak élveznek.

A 30 km/órás sebességkorlátozás Olaszország 66 városában is érvényben van, összesen 2700 kilométeres útszakaszon.

Milánó és Bologna további zónákra, csaknem az egész városra ki akarja terjeszteni ezt a haladási sebességet. Rómában, az olasz fővárosban már harminc 30 km/órás zóna található.

Az egyik legutolsó nagyobb város (több mint 200 ezer lakossal), ahol bejelentették, hogy területükön bevezetik a 30 km/órás sebességet, az a franciaországi Rennes, ahol szeptemberben teszik meg ezt a lépést. Egyre erősebbek az ilyen irányú törekvések az olasz és osztrák városokban is.

Az EP már 2021 végén felkérte az Európai Bizottságot a maximális sebesség korlátozására vonatkozó változás kidolgozására, amit az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC)is támogat, sőt azt akarja elérni, hogy az egész EU területén a 100 km/órás, illetve a 30 km/órás maximális sebességek lépjenek érvénybe. Ez a merész elképzelés egyelőre még nem talált meghallgatásra, de egyre több híve van, és várhatóan nemsokára meg is jelenik egy erről szóló tervezet az Európa Parlament képviselőinek asztalán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.