2021. december 30., 12:22

Sólymos László értékelte utódja 2021-es évét

Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter 2021-es munkásságát sok nagy ígéret, sajtóközlemény és terv jellemezte, amelyet politikai marketing és önreprezentáció kísért. Ezt Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter és a parlamenten kívüli Szövetség párt Országos Tanácsának elnöke mondta a TASR-nek.

Fotó: ma7.sk

A volt miniszter megállapította: Budaj munkásságából hiányzott a rendszerszerűség és az átgondoltság, nem volt megfelelő a menedzsmentje, túltengtek benne az érzelmek, amelyek a rövidtávú politikai haszonszerzést szolgálták. Rámutatott: a környezetvédelemhez kapcsolódó törvények több mint 70 százaléka képviselői javaslatokon keresztül ment keresztül. Ezáltal a szakmai közvéleményt kizárták a vitából, és nem tették lehetővé a javaslatok rendes észrevételezését, ahogy a konzultációkat sem, ami a jogalkotási munka alacsony színvonalában nyilvánult meg, illetve a Zuzana Čaputová államfő által megvétózott törvények számában.

Sólymos szerint a nemzetközi együttműködés és a környezetvédelmi diplomácia területén látható visszaesést tapasztalhatunk, ami abban is megnyilvánult, hogy hányszor kapott figyelmeztetést Szlovákia például a levegő alacsony védelme vagy az uniós támogatások nem elég hatékony lehívása miatt.

Sólymos pozitívan értékelte, hogy a miniszter folytatta a PET-palackok és a fém italos dobozok visszaváltásával kapcsolatos munkát. Szerinte a környezetvédelem és a biodiverzitás megőrzése területén is történt előrelépés, ahogy a nemzeti parkok is jobb helyzetbe kerültek. „Ám ez az összetett munka még csak most kezdődik. Hét nemzeti park zonális elosztása még nagyon messze van” – jegyezte meg a volt miniszter. További pozitívumként említette a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet és a Zöldszám működtetését. Az is jó, hogy a zöldtárca a megújítási tervben hangsúlyt fektet a zöld témákra.

Ugyanakkor rámutatott: a minisztérium nem foglalkozik a szennyezett területek szanálásával, és a levegő védelme is mellékvágányra került. Hozzátette: az Európai Bizottság keresete ellenére a levegő védelméről szóló törvénymódosítást továbbra sem terjesztették elő.

Sólymos szerint a régiókban élők életminősége és az önkormányzatok szempontjából fontos a hulladékgazdálkodás kérdése, illetve a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítése. „A Környezetvédelmi Minisztérium és a kormány annak ellenére, hogy a károsanyag-kibocsátási kvóta eladásából magas bevételekre tesz szert, ezt mégsem fordítja a hulladék újrahasznosítására vagy az ipari hulladék felhasználására. Ezenkívül: a vízvezeték- és csatornahálózat sem épül elég gyorsan” – mondta.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.