2024. február 3., 13:06

Rekordszámú túzok telel az idén Pozsonyban

Az utóbbi fél évszázad legmagasabb számú túzokpopulációja, több, mint 580 egyed telel az idén a Pozsonyban az Ürgemezők nevet viselő védett madár területen – számolt be a TASR hírügynökség a helyi önkormányzat közlésére hivatkozva.

 

Két túzok - Otis tarda
Fotó: archívum

Az Ürgemezők nevet viselő védett madár terület az egyedüli olyan hely Szlovákiában, ahol ezek az impozáns madarak ma még költenek.

Az ott telelő túzokpopuláció számának emelkedéséről szóló pozitív hírre reagálva az önkormányzat korábbi adatokra hivatkozva rámutatott: a mostaninál több túzok legutóbb a múlt század hetvenes éveiben tartózkodott az érintett területen, konkrétan 1973-ban 697-egyedet számoltak ott össze.

A túzok hajdanán a Duna-menti régió egyik legjellegzetesebb madara volt, a huszadik század folyamán, azonban részben a nagytáblás mezőgazdasági termelési módszerek miatt állományának száma jelentősen lecsökkent és a faj a legtöbb korábbi élőhelyéről teljesen eltűnt. A túzok helyi előfordulása ma gyakorlatilag a szlovák-magyar-osztrák hármashatár környékére korlátozódik.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.