2020. július 8., 17:33

Műanyagmentes július

Egy nemzetközi kihívás indította el július elsejével a műanyagmentes hónapot. A cél az, hogy a lehető legkevesebb műanyag felhasználásával teljenek a mindennapok, sőt, valójában a legjobb az lenne, ha teljes mértékben elkerülnénk a műanyagot (nemcsak júliusban).

műanyag pohár
Fotó: Pixabay

Annyira a mindennapjaink részét képezi, és olyannyira magától értetődőnek tartjuk a műanyagok használatát, pedig a legtöbbször csak pár perc erejéig nyújtanak segítséget nekünk. Amikor megkívánunk egy illatozó péksüteményt a fonott kosarakban, rögtön műanyagzacskóba tesszük, majd fizetés után nem bírjuk ki, hogy azonnal meg ne együk, a zacskó ilyenkor a kukában végzi.

Talán kemény diónak tűnhet teljesíteni ezt a kihívást, hiszen praktikusságok sokszor felülírja terveinket és miheztartásunkat,

viszont az a pár pillanat, amíg a funkcióját betölti, korántsem arányba állítható a lebomlásának gyorsaságával, vagy inkább lassúságával.

Több száz évbe telik, amíg lebomlanak, nem beszélve arról, hogy a nem újrahasznosított műanyagok nagy része jelentős mértékben szennyezi a környezetet,

az élővilág is megsínyli, mivel a tengerek és óceánok vizeibe is megtalálhatók szemétszigeteket alkotva, ahol sokszor az állatok életébe kerül. A környezeti hatásokra felaprózódnak, így bekerülnek a táplálkozási láncba, ami egyet jelent azzal, hogy a mi tányérunkon is jelen vannak, láthatatlan formában.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és az ausztrál Newcastle-i Egyetem közös kutatása szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg.

Itt is érvényesül tehát, csakúgy,mint az egészségmegőrzésnél, a prevenció. Fontos lenne, hogy a lehetőségeinkhez mérten a legkevesebb műanyagot hozzuk mi is körforgásba. Nem kell, hogy tökéletesen sikerüljön a hónap. Egyéni célokat felállítva és elérve is sokat tehetünk a bolygóért, ezzel együtt önmagunkért és a jövő generációért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.