2022. augusztus 3., 16:11

Minisztérium: A Sajó vizének vastartalma a felszíni vizekre vonatkozó megengedett értékre csökkent

A szennyezett Sajó folyó vize legutóbbi elemzésének eredményei a vasszint 96 százalékos csökkenését mutatták. Az összes oldódó anyag mennyisége 95 százalékkal, az egyéb nehézfémek mennyisége pedig 90-95 százalékkal csökkent. A Sajó vizének vastartalma elérte a felszíni vizekre vonatkozó megengedett értékeket – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a gazdasági minisztérium sajtóosztálya.

2022-07-20 Sajó, folyó, víz, szennyezés
A Sajó Szalócnál 2022. július 20-án
Fotó: Fábián Gergely

A vasércbányák (Rudné báne) állami vállalat javaslatot dolgozott ki a további intézkedésekre a bányából kifolyó, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz mennyiségének csökkentésére. A tervet június közepén nyújtották be az állami vízügyi hatóságoknak.

„A járási hivatal és a környezetvédelmi hatóság engedélyére várunk" - mondta Peter Žitňan, a vasércbányák igazgatója. Ezután szivattyúzási próbát végeznek az egyik bányában. Žitňan tájékoztatása szerint ebből megállapítható a felszín alatti víz összetétele és áramlása.

A minisztérium közölte, hogy a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítása nem végleges megoldás. A bányában kialakult helyzet megoldása után a Sajó állapotával is foglalkozni kell, valamint ki kell építeni az ásványi anyagokkal telített víz megtisztítására szolgáló technológiát.

Tudjuk, milyen állapotban van a Sajó, rendbe kell hoznunk"

- mutatott rá Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára, és hozzátette, környezetvédelmi szakértők dolgoznak az erre vonatkozó javaslatok kidolgozásán.

A Sajó vizét február közepén vörösre színezte a volt Siderit bányavállalat területén levő vasércbányából kiömlő víz. Az első elemzések eredményei azt mutatták, hogy a vas szintje 12-szerese a megengedett értéknek, és megemelkedett a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is. Június közepén elvégezték a szükséges beavatkozásokat, hogy minél kevesebb, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz kerüljön a folyóba.

A kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban, ezeknek a területén folyik keresztül a Sajó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.