2021. július 9., 20:20

Környezettudatosság nem csupán a csallóközi régióért

A Kukkonia polgári társulás pénteken tartotta II. Green Kukkonia elnevezésű konferenciáját a Mol Arénában, ahol a környezetvédelemről és a hulladék minimalizálásának lehetőségeiről beszélgettek az egybegyűltek. Két határon túli előadó élő közvetítésben tartotta meg előadását a nagyérdeműnek.

Kukkonia konferencia
Fotó: Reczai Lilla

Az elmúlt évben indították útjára a Green Kukkonia kezdeményezést, amelynek fő célja felhívni a figyelmet a környezettudatosságra: mindenki hozzátehet valamit az élhetőbb környezetért. A mai konferencián olyan szakemberek előadását hallgathatta meg a közönség – a régió jó pár polgármesterének jelenlétében –, akik a mindennapi életben napi szinten foglalkoznak a környezetvédelemmel, hulladék csökkentéssel és ennek megfelelően keresik a tudatos megoldásokat a településeken és a vállalatokban egyaránt. A rendezvényt a Kukkonia polgári társaság elnöke, Világi Oszkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy a csallóközi régió úgy tud tovább lendülni, ha az itt élő emberek közösen tesznek érte.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
Világi Oszkár
A cselekvés kényszere szülte meg a Kukkonia társulást, hiszen dolgozni szeretnénk azon, amink van. Őseinktől örököltük ezt a földet, és ezen kell munkálkodnunk mindannyiunknak. Természetesen ehhez kellenek a megfelelő feltételek. Ezen szeretnénk változtatni”

– hangsúlyozta Világi Oszkár.

A három éve működő polgári társulást, vagy inkább eszmét, amely működik a Csallóközben, számos civil személy, vállalat és szervezet támogatta. Mindenki rengeteg energiát és munkát áldozott a kezdeményezésbe és ezt szeretnék átadni a következő generációnak.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
A résztvevők

A cél pedig, hogy gazdaságilag és kulturálisan a régió olyanná váljon, amely képes eltartani azokat az embereket, akik itt élnek. Sokan kényszerülnek külföldön szerencsét próbálni, ugyanis nem tudják eltartani a családjukat, ezért szakadnak el például egymástól a szülők és gyermekeik. ,,A jó régió úgy képes fejlődni, hogy nem emészti fel saját magát” – mondta el Világi.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
Roman Gdovjak

A konferencián három blokkot különböztettek meg a szervezők. Az elsőben a hulladék minimalizálásán és szelektálásán volt a hangsúly. Első ízben Roman Gdovjak, a Cyrkl vállalat menedzsere beszélt, majd Michal Bakyta, a Nyitrai Falvak Hulladékgazdálkodási Társulásának projektmenedzsere adott elő: Effektív hulladékgazdálkodás egy mikrorégióban című előadás.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
Michal Bakyta

Farkas Zsolt, Nagyfödémes környezetvédelmi referense és Lipták Kristián, képviselő a Hulladékgazdálkodás Nagyfödémesen címmel készítettek beszélgetést. Martin Gajdoš, a BEZOBALiS csomagolásmentes bolt tulajdonosa a Fenntarthatóság, mint a vállalati kultúra része címmel adott elő.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
Farkas Zsolt és Lipták Kristián

A következő blokk a hulladék minimalizálásáról szólt, amelyeket a rendezvényeken lehet kivitelezni, illetve milyen a fenntartható turizmus. Erről Dominus Ákos, a budapesti Green Sziget fesztivál fenntarthatósági menedzsere tájékoztatott, aki a Green Sziget fesztivál egyik koordinátora. Ezt az előadást felvételről hallgathatták meg a résztvevők. Szerinte az emberek szemléletváltozását kellene befolyásolni valamilyen szinten, hiszen lehet hulladékmentesen fesztiválozni.

A Dobrý trh egyik kivitelezője, a Hollandiából származó Illah van Oijen, a Punkt polgári társulás alelnöke szintén a hulladékmentes fesztivál mikéntjeiről adott elő a hallgatóságnak. A fenntartható turizmusról és vendéglátóiparról Rastislav Amrich számolt be a közönségnek, aki a zöldebb hotelekről beszélt.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
Martin Gajdoš

A harmadik blokkban a régió kitörési lehetőségeit elemezték az előadók, az első ebben a témakörben Németh György, a Hévíz Gyógyfürdő és a Szent András Reumakórház üzemeltetési és műszaki vezetője a fenntartható turizmusról beszélt, a hévízi fürdőzés egyébként is nagyon népszerű a vendégek körében. Stipe Petrina, Primošten (Horvátország) település polgármestere online csatlakozott be a beszélgetésbe, a Primošten modellről volt szó, amelyet tolmács közvetített.

Kukkonia konferencia
Fotó:  Reczai Lilla
Világi Réka

Világi Réka, a konferencia záróakkordjaként felajánlotta a Kukkonia polgári társulás segítségét a polgármestereknek, illetve a különféle szervezeteknek, hiszen a segítségnyújtás a cél, mert a helyzet adott, cselekedni kell.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!