2021. november 30., 12:01

Kevés az időnk és nem mindegy, mire használjuk. Megnyílt a fenntarthatósági expo Budapesten

A Planet 2021 Fenntarthatósági Expót Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg kedden délelőtt.

áder duda
Médialapozó
Fotó: ma7
Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő a Planet 2021 keddi napján

A november 30-tól december 5-ig tartó rendezvénynek a Budapesti Vásárközpont ad otthont.

A Planet 2021-en a visegrádi országok közel kétszáz kiállítója kapott helyet, akik technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetik elő a fenntarthatósági fordulatot. A rendezvény célja, hogy felhívja a közönség figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók. A szakkiállítók között kiemelt szerepet kapnak a startup vállalkozások ötletei és megoldásai is.

A kedd délelőtti plenáris programban Áder János, magyar és Andrzej Duda lengyel államfő mellett a helyszínen felszólalt Mathias Cormann, az OECD főtitkára és Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Zuzana Čaputová szlovák államfő és António Guterres, az ENSZ főtitkára videóüzenetben szólt a konferencia hallgatóságához. A közelmúltban hosszú kórházi kezelésre szoruló Miloš Zeman cseh államfő egészségügyi okokból nem kapcsolódott be a délelőtti plenáris ülés programjába.

Áder: Magyarország egyszerre növeli a gazdasági teljesítményt, és csökkenti a káros kibocsátást

A fenntarthatósági expót Áder János magyar államfő nyitotta meg. A keddi plenáris program első felszólalójaként hangsúlyozta, az elmúlt időszakban Magyarország a visegrádi államokhoz hasonlóan, világviszonylatban is szinte egyedülálló módon úgy volt képes növelni a gazdasági teljesítményét, hogy eközben csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. 

ader
Fotó:  ma7
Áder János államfő előadást tart a Planet 2021 rendezvényen kedden

Áder kiemelte, Magyarország a következő évtizedben bezárja az utolsó szénerőművét, ezzel további tíz százalékkal csökkentve az ország "karbonlábnyomát".

Áder szerint a fenntartható fejlődés olyan kihívás elé állítja a világ államait, amiben

már meghaladottá vált az alapvetés: gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan. Az államfő szerint globálisan is cselekedni, lépni kell, hogy megfordíthatók legyenek az emberiség jövőjét fenyegető folyamatok.

Áder János zárszavában arra utalt, a fenntartható fejlődés elérésére kevés az időnk, s ez azzal a felelősséggel jár, hogy cseppet sem mindegy, hogyan élünk a lehetőségeinkkel, mire használjuk a még rendelkezésre álló időt.

Duda: A fenntarthatóságot erősíti a visegrádi együttműködés
duda
Fotó:  ma7

Andrzej Duda lengyel államfő felszólalásában kiemelte, a közép-európai államok együttműködése nagyban hozzájárul ahhoz a gazdasági fordulathoz, ami nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődéshez.

Duda hangsúlyozta, Lengyelország a V4-ekkel szoros együttműködésben nagy lépést tett abba az irányba, hogy innovatív megoldásokkal segítse a gazdaság és a kereskedelem zöld átalakítását. Duda megjegyezte, a pandémia ezeket a folyamatokat kényszerűen felgyorsította.

A lengyel államfő szerint a közép-európai együttműködés garancia arra, hogy a V4-ek a koronavírus utáni világban is megfeleljenek a fenntartható fejlődés jelentette kihívásnak.

Társadalmi összefogás nélkül nincs fenntarthatóság
caputová
Fotó:  ma7
Zuzana Čaputová szlovák államfő videózünettel csatlakozott a keddi plenáris programhoz

Zuzana Čaputová szlovák államfő videóüzenetében arra emlékeztetett,

társadalmi felelősségvállalás, a demokratikus társadalom értékeinek megőrzése nélkül nem elérhető a fenntartható fejlődés.

António Guterres ENSZ-főtitkár köszönetet mondott a magyar kormánynak a fenntarthatósági expo megszervezéséért.

guterres
Fotó:  ma7
António Guterres ENSZ-főtitkár

Guterres hangsúlyozta,

a rendezvény alkalmat ad arra, hogy napirenden tartsák a klímaváltozás jelentette kihívásokat, a válaszok keresését a fenntartható megoldásokra.

Méltányosságra van szükség a zöld átállás során

Mathias Cormann, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára felszólalásában leszögezte, mivel az államok különböző ütemben képesek visszafogni a károsanyag-kibocsátást, anélkül, hogy a gazdasági teljesítményük jelentősen visszaesne, a zöld átállás kapcsán méltányosságot kell gyakorolni. 

oecd
Fotó:  ma7
Mathias Cormann, az OECD főtitkára beszél a Planet 2021 rendezvény keddi napján

A főtitkár hangsúlyozta, elismeri a közép-európai államok erőfeszítéseit a karbonlábnyom csökkentésére.

Hozzátette, az OECD továbbra is minden segítséget megad a térség gazdaságainak zöld átállásához.

A fenntarthatóság a pénzügyi politikát is érinti

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felszólalásában fontosnak nevezte, a világ jegybankjai, így az MNB is tudatosították, a pénzügyi politikának is változnia kell, hogy megfeleljen a fenntarthatóság kritériumainak.

kandrács
Fotó:  ma7
Kandrács Csaba, az MNB alelnöke előadást tart a Planet 2021 keddi plenáris napján

Kandrács aláhúzta,

mára elavultak a hagyományos közgazdasági iskolák, új megoldásokat kell találni, és azokat rendszerbe foglalni, hogy kikövezhessük a fenntartható fejlődés útját.

A Planet 2021 a következő napokban panelbeszélgetésekkel folytatódik. A keddi plenáris program folytatásában a pandémia és a klímaváltozás jelentette kihívásokat járták körül.

A galériában megtekinthetik a fenntarthatósági expo kiállítóterében készült felvételeinket.

planet-5
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.