2023. január 24., 12:22

Jövőre új nemzeti parkkal gazdagodik az ország: tizedikként érkezik a Dunamenti Nemzeti Park

A mai Szlovákia területén található kilenc nemzeti park közé jövőre egy új terület iratkozik fel. Egy friss törvényjavaslat értelmében 2024 március 30-ától a Duna mentén új nemzeti park alakulhat.

Fotó: Tóth László

Hivatalos elnevezés ugyan még nincs, de a várhatóan Dunamenti Nemzeti Park néven futó terület lesz az első, amely síkságon alakul. A természetvédelmi törvény módosítását az OĽaNO frakciójából nem régiben távozott Kristián Čekovský és társai kezdeményezték.

A nemzeti park megalakulása nem megy egyik napról a másikra. A megbízott környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj a mai sajtótájékoztatón elmondta, a vonatkozó törvény pontosan megszabja azokat a feltételeket, amelyek teljesülése nélkül nem jöhet létre az új nemzeti park. 

Úgy tudni, egyelőre a terület pontos határaiban sem egyeztek meg az érintettek.

A nemzeti park létrejöttének legfontosabb célja, hogy a terület páratlan élővilágának és a szárazföldi Duna-delta vízi élővilágának hosszútávú védelmét biztosítani tudják. A nemzeti park területe a tervek szerint "összeérne" a szomszédos, osztrák és magyar nemzeti parkokéval.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.