2021. január 5., 14:42

Jó döntés, hogy az eredeti tervek alapján vezetik be PET-palackok betétdíjas rendszerét

Az előző környezetvédelmi miniszter reméli, hogy sikerül behozni a rendszer beállítására szánt elvesztegetett egy évet.

PET-palackok
Fotó: Pixabay.com

A környezetvédelmi minisztérium majdnem egyéves huzavona után választotta ki a PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas rendszerének üzemeltetőjét.

Az eredeti pályázati felhívást a minisztérium a transzparencia hiányára hivatkozva megszüntette.

Egy évvel később ugyanazt az üzemeltetőt választotta ki.

A környezetvédelmi tárca előző vezetője pozitívan értékeli, hogy a minisztérium új vezetősége visszatért az eredeti, egy évvel ezelőtti tervhez, egyben reméli, hogy az elvesztegetett egy év nem nyomja majd rá bélyegét a rendszer működésére.

„A betétdíjas rendszer 2019-es előkészítése és elfogadtatása egyáltalán nem volt egyszerű. Sokáig dolgoztunk rajta. A tervre külföldön is felfigyeltek. Az osztrák környezetvédelmi miniszter is elkérte a rendszer alapdokumentumait. Ezért is hallgattam szomorúan a minisztérium új vezetésének kommunikációját, hiszen az egész rendszert megkérdőjelezték és elnapolták a betétdíj bevezetését.

A jó hír az, hogy a minisztérium végül mégiscsak visszatért az eredeti tervekhez

 - jelentette ki Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter, a Híd elnöke.

A betétdíjas rendszert 2019 szeptemberében fogadta el a parlament. A bevezetés mellett 121 képviselő szavazott.

„A rendszer beindítását 2022-re terveztük. Elkezdődött a rendszer üzemeltetőjének kiválasztása, amelybe a legnagyobb szlovákiai PET-palackokat és fém üdítős dobozokat előállító vállalatok konzorciuma jelentkezett be. A környezetvédelmi minisztérium új vezetése ezt, a transzparencia hiányára hivatkozva, megszüntette, majd

2020 áprilisában a parlamentben is elérte, hogy a rendszer beindítását egy évvel későbbre halasszák

 - emelte ki Sólymos László.

Fél évvel később a minisztérium megváltoztatta véleményét és visszatért az eredeti tervekhez,

ismét kiírta a pályázati felhívást, s ezt a már említett konzorcium nyerte.

Az egyetlen változás a projekt feltételezett sikerességében van. Míg az eredeti projekt azzal számolt, hogy 2025-ben a szlovák lakosság 75%-a fogja visszaváltani az üdítős csomagolásokat, az környezetvédelmi tárca már 90%-kal számol.

„Örülök, hogy a betétdíjas rendszer beindul, hogy az általunk megfogalmazott alapelvek nem változtak. Nagyon fogok örülni annak, ha a fogyasztók már az első évben nagy mennyiségű PET-palackot és fém italdobozt váltanak vissza.

A rövidebb felkészülési időszak miatt viszont aggódom.

Ahhoz, hogy ne legyenek fennakadások, hogy minden olajozottan működjön, a rendszert nagyon jól be kell állítani. Az üzemeltetők szempontjából ezért óriási veszteség az az egy év, amelyet a tárca elvesztegetett. A legrosszabb, ami megtörténhet, hogy a rendszer nem működik majd megbízhatóan és ez éppen a fogyasztók kedvét szegi. Bízom abban, hogy a kiválasztott üzemeltetőnek ilyen rövid idő alatt is sikerül beállítania a rendszert,” – jelentette ki Sólymos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.