2022. szeptember 6., 15:42

Hulladékból áramot és a meleget lehetne termelni akár nálunk is?

A hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények (ZEVO) segítségével elektromos áramot és a meleget lehetne termelni saját nyersanyagokból, vagyis hulladékból. Ezt Radovan Kazda (SaS) parlamenti képviselő közölte a TASR-rel. A Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) állítja, hogy tudatában van az energetikai válságnak, ezért a olyan hulladékhasznosítási módokat próbál támogatni, amelyeknek köszönhetően Szlovákiának kevésbé kell függenie a külföldről behozott energiaforrásoktól.

szemét hulladék
Fotó: Archívum

„Ez egyértelműen a fűtés árának a csökkenéséhez vezet, legalábbis azon lakosok esetében, akik rá vannak kapcsolódva a központi fűtőrendszerre. A ZEVO-nak így nem kell üzemanyagot vásárolnia, épp ellenkezőleg, a hulladék értékesítéséért ezek a létesítmények tisztességesen meg lesznek fizetve” – állapította meg a képviselő.

Kazda támogatja a hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények létrehozását Szlovákiában. A további érv emellett, hogy pár év múlva Szlovákia nem tudja majd értékesíteni a hulladéknak azt a részét, amelyet nem lehet újrahasznosítani. Szlovákia évről évre több szemetet termel. Ennek legnagyobb része lerakókon végzi. 2035-ig viszont a lerakókra kerülő hulladék mennyiségét 10 százalékra kell csökkenteni” – jegyezte meg.

A szakértők szerint a jövőben az említett létesítményekben évi fél-, egymillió tonna olyan hulladékot fog kelleni hasznosítani, amelyet nem lehet jobban felhasználni.

A MŽP azon a véleményen van, mely szerint a hulladék energetikai hasznosításának a hulladékgazdálkodás részét kell képeznie.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.