2020. június 8., 19:53

Ha minisztériumi engedély nélkül távolítja el a fecskefészket, tízezer (!!!) eurós bírságot is kaphat!

9958 eurós bírságot szabhatnak ki arra, aki leveri egy füsti fecske vagy egy molnárfecske fészkét. Aki ilyen esetről szerez tudomást, telefonon vagy e-mailben értesítheti a környezetvédő szervezeteket – tájékoztatta a TASR-t Andrea Lešová, az Állami Természetvédelmi Hivatal zoológusa.

Fotó: pixabay.com

Ezt követően vagy a járási hivatal környezetvédelmi osztályát, vagy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget értesítik az esetről. Ha költési időszakban verik le a fészket, még nagyobb a kár, mert odavesznek a tojások vagy a fiókák – tette hozzá Lešová.

Fecskefészket csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehet eltávolítani, környezetvédelmi szakemberek felügyeletével.

„Többnyire a házak hőszigetelésekor kerül erre sor, de az eltávolítást csak a költési időszakon kívül lehet elvégezni” - magyarázta Lešová.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal adatai szerint 25 ezer molnárfecske-párral és 100 ezer füstifecske-párral lett kevesebb az országban az elmúlt hat évben, drasztikus fogyásuk fő oka a házak hőszigetelése és átalakítása.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.