2021. április 13., 09:00

Fenntarthatóság, avagy egy élhetőbb világ megteremtése

Április 19 és 23-a között kerül sor a XVI. Komáromi Egyetemi Napokra, a koronavírus-helyzetre való tekintettel online formában. Ennek során április 23-án 15.30 és 16.30 között Nyitra megye „Zero Waste” megyévé válhat? címmel lesz követhető egy szakmai beszélgetés a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának facebook oldalán Farkas Ivánnal, Nyitra megyei képviselővel, frakcióvezetővel, Muzsla polgármesterével.

Nyitra megye egy új területrendezési tervvel készült a 2021-2027- közötti időszakra, amiben nagyon sok fenntarthatósági elem található az Agenda 2030 alapján, amely az ENSZ, illetve a világ fenntarthatósági céljait határozza meg. Kivesézzük, hogy ez mennyire fog hatni a déli régiók fejlődésére, konkrétan a Komáromi és az Érsekújvári járásokra”

– tudjuk meg Pék Páltól, a Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet elnökétől, aki az online beszélgetést vezeti.

A fenntarthatóság lényege, hogy az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásait csökkentsük, minimalizáljuk és egy élhetőbb világot hagyjunk itt utódainknak. Ennek egyik példája a körforgásos gazdaság beindítása. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy van egy település, ami komposztot állít elő és van egy vállalkozó, aki például mezőgazdasággal foglalkozik, és ezt komposztot felhasználja. Ebből a falunak bevétele lehet, amiből különböző fejlesztéseket tud véghez vinni.

A Fenntarthatóbb Felvidékért tanácsadói szervezetként működik, mely a településeket segíti abban, hogy fenntarthatóbban gazdálkodjanak, például hulladékgazdálkodási terveket dolgoz ki. Pék Pál szerint a klímaváltozás irányította rá a figyelmet arra, hogy falvaink és városaink is élhetőbb környezet kialakítására törekedjenek.

Erre persze nagyban rásegít az is, hogy a törvényeket is megszigorították, s az uniós előírásoknak is meg kell felelni, vagyis az önkormányzatok rá lettek kényszerítve arra, hogy lépjenek. A polgármesterek ezért próbálnak olyan megoldásokat találni, amivel a települések kiadásai csökkenthetők.

„Jómagam, a szervezet alapítója stratégiai fejlesztéssel, infrastruktúrák helyes kiválasztásával, és a fenntarthatósági célok teljesítésének monitorozásával foglalkozom. A szervezetnek van oktatói munkacsoportja is, melynek koordinátora Szegi Aranka, a KompAkt Slovakia alapítója, a komáromi 480 program szakmai vezetője. Az oktatói munkacsoportnak tagja a Fenntarthatóbb Felvidékért aktivistája, Gál Várady Tamara is, aki tapasztalatait a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség munkatársaként szerezte” – avat bele tevékenységükbe az elnök.

Az eseménnyel, melyet a szervezők elsősorban egyetemistáknak ajánlanak, de a nyilvánosság számára is érdekes lehet, támogatják a Fashion Revolution világmozgalom törekvéseit és célkitűzéseit.

Mivel foglalkozik a Fashion Revolution világmozgalom?  A Fashion Revolution világmozgalom a divatipar fenntarthatóvá tételével foglalkozik, mely 100 országban van jelen. A divatipar jelenleg a 3. legszennyezőbb iparág, és Szlovákiában évente 50 000 tonna textilt dobunk a szemetesbe, mely szintén problémát jelent országunkban. Plázákban vásárolt ruháink javarészben Bangladesben készülnek, és köztudott, hogy ott éhbérért dolgoznak az emberek (napi 2-3 dollárért), és a munkakörülmények, illetve munkavédelmi körülmények nem megfelelőek,  a dolgozók számára sok esetben nem biztonságosak. 2013 április 24-én 1134 ember vesztette életét és további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár komplexum épülete összeomlott Dakkában, Bangladesben. Ekkor alakult meg a Fashion Revolution világmozgalom, hogy a divatiparra gyakoroljon hatást, és változtassa meg a divatipar egészét, környezeti hatásait csökkentse, a társadalmat felvilágosítása és a munkakörülményeket javítsa Bangladesben. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.