cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. szeptember 23., 01:45

Csak biciklivel, (e-)rollerrel, és gyalogszerrel

Az Európai Mobilitás Hét 2020 elnevezésű programba Dunaszerdahely város is bekapcsolódott, amely rendezvény fő célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Az év idei mottója pedig: ,,Klímabarát közlekedés mindenkiért”.

Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampányt már 1998 óta tartják Európa országaiban, és minden év szeptember 16–22. között rendezik meg. Idén Dunaszerdahely városa is beállt az eseményt megrendezendő városok sorába, amelynek köszönhetően a keddi napon lezárták a Fő utcát, a városházától egészen a kultúrház épületéig. Szeptember 25-ig pedig mindenki számára ingyenes a városi tömegközlekedés is.

Autómentes nap-Dsz
Fotó:  Reczai Lilla

Az utcán egyébként egyáltalán nem közlekedtek a személyautók, de még a buszok sem. Az érdeklődők azonban számos standdal találkozhattak, amelyek leginkább az óvodásoknak és az iskolás gyerekeknek kedveztek, ugyanis különféle játékokkal, információkkal és egyebekkel szórakoztatták és tanították a nebulókat. Persze az idősebbeknek is kijutott a jóból, kipróbálhatták az elektromos rollert, vagy a különféle modern biciklit.

Autómentes nap-Dsz
Járműkölcsönzés
Fotó:  Reczai Lilla

A ma7 portál munkatársai is elcsípték a foglalkoztatást végzőket, akik készségesen válaszoltak a kérdésekre. Az egyik stand alatt például a Green Kukkonia jóvoltából olvashattak a gyerekek környezettudatos meséket, vagy éppen hallgatták meg Pomichal Krisztián történeteit, akit a gyerkőcök már a webtanár szerepében is láthattak az interneten. Aki pedig helyesen válaszolt egy-egy kérdésre még ajándék kitűzőben és finom zöld almában is részesült.

Autómentes nap-Dsz
Green Kukkonia
Fotó:  Reczai Lilla

A szelektív hulladékgyűjtésről személyesen Kuka Manótól kérhettek tanácsot a gyerekek, illetve az FCC Enviroment kfc. (hulladékgazdálkodással foglalkozó cég) standjánál különféle kreatív, hulladékból kialakított tárgyakat készíthettek a kisgyerekek, vagy kifestővel múlatták az időt. Az arcfestést a járványhelyzetre való tekintettel nem praktizálhatták, de a kézfestést annál inkább. Sziklai Krisztina, a Rivalda Színház színésze már 6. éve bújik Kuka Manó bőrébe és látogat el az óvodásokhoz előadásokat tartani. Idén sajnos erre sem kerülhetett sor a vírus miatt.

Autómentes nap-Dsz
Kreatív foglalkozások
Fotó:  Reczai Lilla

A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Egylet tagjainál a gyerekek kipróbálták a próbababán az elsősegélynyújtást, a véroxigénszint-mérését a vérnyomás mérést pedig inkább az idősebbeknek tartogatták a vöröskereszt tagjai. A véradás fontosságát is hangsúlyozták a hozzájuk látogatóknak.

Autómentes nap-Dsz
Elsősegélynyújtás
Fotó:  Reczai Lilla

Még a dunaszerdahelyi Turisztikai központ is készült a látogatóknak, az ott dolgozók szerint leginkább a képeslapok fogytak, illetve a chilliből készült termékekre figyeltek fel az érdeklődők.

Bővebben itt olvashatnak az Autómentes napról:

Egy nap, amikor Dunaszerdahely város legforgalmasabb utcája fél napra lezárult és az utca tele volt zsibongó, játszva tanuló óvodásokkal és iskolásokkal. Nem bánnánk, ha többször is lenne autómentes nap a javából.

Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.