2020. május 21., 13:57

Budaj teljesen betiltaná a külföldről érkező hulladékok behozatalát

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter azt szeretné, ha a hulladékról szóló törvény tartalma megváltozna.

Ján Budaj
Fotó: Somogyi Szilárd

A környezetvédelmi miniszter ezzel azt szeretné elérni, hogy Szlovákia tiltsa be az összes külföldről érkező hulladékok behozatalát. Budaj szerint

a törvény nem egyértelmű, mert egyrészt tiltja a külföldről érkező hulladék behozatalát Szlovákiába, másrészt viszont energiafelhasználás céljából ez a folyamat engedélyezett.

Budaj szerint ideális esetben a Hainburgi bútorgyárban keletkezett faalapú hulladékot, nálunk energetikailag hasznosítanák. A valós helyzet viszont az, hogy Hainburgban nincs bútorgyár, és a külföldről beérkezett hulladékokat, nem energetikailag hasznosítják.

Inkább a cementgyárak és hulladékégetők gazdagodnak az olasz és osztrák városok szemetének elégetéséből.

A szomszédból ide hozzák a hulladékot, tisztítják a saját környezetüket, és mi lettünk számukra a megoldás, amivel csak magunknak okozunk gondokat

– állapította meg.

Ján Budaj a kétértelmű törvényt meg szeretné vitatni a természetvédőkkel és a vállalkozókkal, hogy együtt kiegészítsék a törvény tartalmát és megoldást találjanak.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.