2020. május 26., 09:33

Budaj: A nemzeti parkok földterületeinek állami tulajdonba kellene kerülniük

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter azt szeretné, hogy a szlovákiai nemzeti parkok földterületei állami tulajdonban kerüljenek. A szlovák nemzeti parkok továbbra is átmeneti állapotban vannak, nincs jogi személyiségük - mondta Budaj a TASR-nek adott interjúban.

Fotó: TASR

Az első lépésben, mielőbb Budaj a földvásárlásra vagy -cserére összpontosítana, olyan telkek esetében amelyek az védettség ötödik fokozatában, a művelésből teljesen kivont területeken vannak.  Ezenkívül fokozatosan felvásárolná a harmadik és a negyedik fokú védettséggel rendelkező területeket.

Azt akarjuk, hogy a nemzeti parkokban lévő földterületek mind az államhoz tartozzanak, kivéve a magánépületeket és az utakat, amelyek például egy területi egységhez tartoznak

- jegyezte meg a környezetvédelmi osztály vezetője, hozzátéve, hogy a Cseh Köztársaságban már ezt elérték.

A miniszter kifejtette, hogy a nemzeti parkokban gyakran olyan területek vannak, amelyek az állami erdők igazgatása alá tartoznak.

Úgy tűnik, hogy ott mintha a saját politikájukat játszanák. Ezután jönnek a hírhedt konfliktusok, ahol az egyik oldalon erdészek és a másik oldalon pedig a természetvédők vannak. Az erdő, amelyben mindkét szempontnak érvényesülnie kellene , valamilyen módon elveszik

 - mondta Budaj.

A fakitermelés megduplázódott az elmúlt évtizedben, ami túllépi az elviselhetőség határait"

 - mondta.

Ján Mičovský földművelésügyi miniszterrel (OĽaNO) együtt akarják áthelyezni az erdőket a környezetvédelmi tárca felügyelete alá. E célból felállítottak egy bizottságot is, amely előkészíti az átcsoportosításhoz szükséges lépéseket. A bizottság jelenleg három a környezetvédelmi, és három a mezőgazdasági minisztériumból érkező szakértőből áll.

Mindkét minisztérium olyan kollégák alá tartozik, akik megértik egymást és az OĽANO támogatását bírják. Ha a koalícióban kétségek merülnek fel e lépés eredményességével kapcsolatban, akkor azt hiszem, hogy meg tudjuk cáfolni őket

- tette hozzá Budaj. Hozzátette, hogy

kötelessége, hogy az erdők nyerjenek a teljes folyamaton, és ne a magán- vagy ágazati érdekek kerekedjenek felül.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.