2022. március 29., 13:52

Bolygónk és városunk - környezetvédelmi elismerést vehettek át felvidékiek

Az elismeréseket Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár adta át kedden a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett díjátadón.

díjazottak
Galéria
+2 kép a galériában
A felvidéki díjazottak az elismerés ötletgazdája, illetve Schmitt Pál és Csáky Pál társaságában
Fotó: ma7

A „Bolygónk és városunk” környezetvédelmi díjra olyan személyeket, intézményeket, civil szervezeteket, cégeket jelölnek, akik, amelyek mindennapjaikban elkötelezettek a természetvédelem, a környezetünk védelme iránt, és emellett szorosan együttműködnek a gazdasággal, hogy modern életünk hosszú távon is fenntarthatóvá váljon.

A díjat a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál szakmai közössége ítélte oda 18 szervezet és magánszemély részére. Az elismeréseket Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Gór Csaba önkormányzati képviselő, a Klebelsberg Kastély vagyonkezelője adta át. A rendezvényen megjelent Schmitt Pál exállamfő és Csáky Pál korábbi szlovákiai miniszterelnök-helyettes és európai parlamenti képviselő, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is.
A díjazottak egyedi megoldásokkal segítik a környezettudatosság erősítését

Örmény Georgina Viktória, a Bolygónk és városunk portál főszerkesztője köszöntőjében kiemelte, a honlapon gyakorlati példákon keresztül, a magyarországi és a Kárpát-medencei szempontokat figyelembe véve taglalják a fenntarthatóság kérdését, juttatják érvényre a zöld szemléletet.

A díjazottak is ebbe a sorba illeszthetők - egyedi megoldásokkal segítik a környezettudatosság erősítését, ezzel érdemelték ki a tavalyi évben alapított elismerést.

A főszerkesztő hangsúlyozta, a díjat külhoni magyarok is megkapták, ezzel is a Kárpát-medence egységét hangsúlyozva.

potápi
Potápi Árpád János köszöntőt mond
Fotó:  ma7
Potápi: Törékeny világban létezünk

Potápi Árpád János a köszöntőjében hangsúlyozta, olyan törékeny világban létezünk, amelyet rövid idő alatt tud tönkretenni az emberiség. Még inkább kiszolgáltatott helyzetben él a magyarság a Kárpát-medence közepén vagy peremterületén.

Sokszor az utódállamokban keletkező környezeti károkat kell elhárítani Magyarországon

- emlékeztetett Potápi, aki szerint emiatt is az utódállamokkal való együttműködésben érdekelt az anyaország.

Potápi hozzátette, legalább ennyire fontos a magyar nemzet egységének megteremtése, amelynek a külhoni magyarok is a részét képezik. Ezt a célt, a nemzeti összetartozás erősítését szolgálta az elmúlt tizenkét évben a nemzetpolitika - hangsúlyozta az államtitkár.

Két felvidéki díjazott
A Bolygónk és városunk környezetvédelmi díjat több anyaországi és külhoni kitüntetett mellett a felvidéki Farkas Mária és Forró Imre is átvehette.
farkas
A kitüntetett Farkas Mária Potápi Árpád János társaságában
Fotó:  ma7

Farkas Mária a révkomáromi hulladékgazdálkodó cég, a Clean City ügyvezetője, több évtizedes munkájával járult hozzá a tiszta környezet és a környezettudatosság előmozdításához.

forró
Forró Imre Potápi Árpád János és Gór Csaba társaságában
Fotó:  ma7

A gútai Forró Imre innovatív megoldásokat dolgozott ki a környezeti zajszennyezés csökkentése érdekében. Az akuflat használt gumiabroncsok, ipari darálék felhasználásával készül, és lakóházak hangszigetelésére használják. A szlovákiai gyártási folyamat Gútán, a Polirbeton kft-ben zajlik. Tervezik a termék bevezetését a szomszédos országok piacaira.
 

farkas mária
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.