2024. február 7., 18:34

Az eddigi legkiterjedtebb revitalizáció a belföldi Duna-delta belsejében

A természetvédők és a vízgazdálkodók helyreállították a vajkai Duna-ág alsó folyását. Ez az eddigi legkiterjedtebb revitalizáció a Duna belvízi deltájában, tájékoztatta a TASR-t Andrea Froncová, a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Szövetség (BROZ) munkatársa.

vajka ágrendszer
Késő tavaszi csendélet Vajkánál
Fotó: Pomichal Krisztián

A vajkai Duna-ág alsó folyásának revitalizációja a Duna menti árterek természetének védelmét és helyreállítását célzó nyolcéves projekt legnagyobb tevékenysége.

A vajkai alsó Duna-ág a múltban jelentősen megváltozott egy sor vízgazdálkodási átalakítás következtében, az ág egyes részeit feltöltötték, más helyeken erdei utak vágták át, amelyek alatt nem megfelelő kapacitású csöveket fektettek le”,

mondta Andrej Devečka, a természetvédelmi projekt projektvezetője.

Elmondta, hogy a munkálatok öt hónapig tartottak, és Vajka, Keszölcés és Doborgaz kataszterében folytak. A munkálatok az ág eltemetett részeinek helyreállításából, az áramlás akadályainak eltávolításából és az ág problémás átkelőhelyeinek rekonstrukciójából álltak.

Az eredmény az áramlás helyreállítása az ág teljes, 3,7 kilométeres szakaszán. A természetes folyami állapotok helyreállítására számítunk, ami az egészséges árterületi táj alapvető jellemzője”,

mondta Devečka.

A természetvédők a revitalizáció részeként 980 méter hosszan újra feltárták a folyó eredeti csatornáját, és az ág és az út kereszteződésének két szakaszával foglalkoztak.

Ezeknek a szakaszoknak a megnagyobbítása és átalakítása segíti a halak vándorlását, de a vízdinamikát is javítja, mivel nagyságrendekkel nagyobb vízhozamokat lehet biztonságosan átvezetni ezeken a kereteken, és nem fognak eltömődni”,

tette hozzá Devečka.

vajka
Vajka

Magának az ágnak a revitalizációja a természetvédők szerint pozitív hatással lesz az árterületi erdei ökoszisztémára összességében. Az átfolyó ág megfelelő élőhelyeket teremt a patakot kedvelő veszélyeztetett halfajok és a kavicságyhoz kötött halak számára. Az áramlás növekedésével merőleges folyópartok jönnek létre, amelyek fészkelőhelyként szolgálnak a veszélyeztetett madárfajok, nevezetesen a jégmadár és a parti fecske számára, ismertette a BROZ munkatársa.
Érvelése szerint a kavicságyat feltáró folyóvíz jobban beszivárog az alapkőzetbe, és feltölti a felszín alatti vízforrásokat. A csatorna kotrása és meghosszabbítása lelassítja a tájból történő lefolyást.

Ezek mind olyan kulcsfontosságú tevékenységek, amelyek javítják a Duna ökológiai állapotát, és segítenek teljesíteni az európai vízügyi irányelvet is, amely mellett tagországként elköteleztük magunkat. Ezek egyben a legfontosabb intézkedések közé tartoznak, amelyeket a biológiai sokféleség és az éghajlati válság idején végre tudunk hajtani”,

mutatott rá a szövetség képviselője.

A természetvédelmi erőfeszítéseket a tájékoztató alapján a helyi földtulajdonosok, a helyi vadászegyesület, a halászok és a területen tevékenykedő vízügyesek is üdvözlik. A helyiek is nagy részt örülnek a friss víznek. "Szeretjük a vizet" - mesélte egy helyi férfi. "Régen, a vízierőmű előtt is normális dolog volt, hogy víz jött az ágrendszerbe. Ez a természet rendje, kell ez a fáknak, hisz ki vannak száradva. Félnünk nincs mitől, a töltés megvéd. Legfeljebb majd megnézzük a pincét!" - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.