A világ legzöldebb országai

2020. október 29., 14:56
Laux Georgina

Környezetünk szennyezése és pusztítása az elmúlt évtizedek során korunk legsúlyosabb problémájává nőtte ki magát. Ennek eredményeként számtalan különböző felmérés született, amelyek a környezet tisztaságának a mértékét országokra bontva rangsorolják. Talán a legelismertebb ezek közül a Yale és a Columbia Egyetem által kidolgozott környezetvédelmi teljesítmény index (Environmental Performance Index – EPI). A listát, amelyen 0-tól 100 pontot lehet elérni, kétévente készítik el, kilenc különböző kategória, a levegőminőség, biodiverzitás és élőhely, víz és csatornázás, vízkészlet, mezőgazdaság, erdő, halászat, egészségügyi hatások, valamint az éghajlat és az energia figyelembevételével. Cikkünkben összegyűjtöttük a legmagasabb pontszámot elért országokat.

  1. Dánia - 82.5 pont

Az ország, mely nemcsak a szépségéről, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettségéről is jól ismert, nem véletlenül került az idei évben a legzöldebb országok listájának az élére. A tavalyi év során a dán áramfelhasználásnak közel a felét (47 százalékát) szélerőművek fedezték. A cél az, hogy 2030-ra az 1990-es év szintjének a 30 százalékára csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása az országban. Emellett 2012-ben a dánok azt is kitűzték célul, hogy a főváros, Koppenhága 2025-re teljes mértékben karbonsemlegessé válik majd.

Dánia
  1. Luxembourg - 82.3 pont

Luxembourg Európa legkisebb és leggazdagabb országa, és az ott élők életszínvonala kiemelkedően magas. A hatékony intézkedéseknek köszönhetően képes volt megőrizni a fenntarthatóságát. Amellett, hogy a környezetvédelmi teljesítmény index (EPI) listáján második helyezést ért el, a szennyvízkezelés eredményessége és az ivóvízforrások száma terén hatodik lett a világon. Ráadásul 2020 márciusától a tömegközlekedés az egész országban ingyenessé vált.

luxemburg
  1. Svájc - 81.5 pont

Az Európa közepén elterülő ország rendszeresen felbukkan a környezetbarát helyekről készült listák élén. A lakosoktól ingyenesen gyűjtik be az újrahasznosítható, szelektíven gyűjtött hulladékot, míg a vegyes hulladék elszállításáért fizetni kell, ami valószínűleg jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy mára az ország a megtermelt hulladék felét újrahasznosítja. Továbbá Svájc az elmúlt évek során a megújuló energiaforrások számának a növelését is célként tűzte ki maga elé, és az ivóvíz minőségének a javításába is rengteg pénzt fektetett, így ösztönözve az ott lakókat a csapvíz fogyasztására, és ezáltal arra, hogy kevesebb palackozott vizet vásároljanak.

Svájc
  1. Egyesült Királyság – 81.3 pont

Az Egyesült Királyság az utóbbi évek folyamán sokat tett azért, hogy környezetbarátabbá váljon. Jelentősen lecsökkentette az egyszer használatos műanyagok használatát, megnövelte a megújuló energiaforrásainak a számát, és népszerűbbé tette a szelektív hulladékgyűjtést. Az országban jelenleg majdnem 9000 szélerőmű található, amelyek biztosítják a fenntartható energiát a lakosok számára.

Egyesült királyság Anglia
  1. Franciaország – 80 pont

A szabályozásoknak köszönhetően más államokhoz viszonyítva Franciaországban ma már sokkal kisebbé vált az ipari tevékenység mértéke, aminek az eredményeként jelentősen csökkent az ország levegőjének és vizeinek a szennyezettsége. A kormány a jövőben be szeretné tiltani a francia ruhaboltok számára a meg nem vásárolt ruhadarabok kidobását,  és arra kötelezni az üzleteket, hogy a megmaradt ruhákat jótékonysági szervezeteknek adományozzák. Emellett 10 százalékkal tervezi növelni a boltokban kapható újrahasznosítatlan műanyagból készült termékek árát, míg az újrahasznosítással gyártott árucikkekét 10 százalékkal csökkentené.

Franciaország

Több tartalom, a ma7 médiacsalád instagram profilján: https://www.instagram.com/ma7_mcs/?hl=hu