2021. május 7., 10:29

A somorjai ivóvízforrás védelmi zónájában folyik az építkezés - figyelmeztet a Mi Vizünkért PT

A somorjai ivóvízforrás második fokozatú védelmi zónájában infrastruktúra kiépítése folyik egy új lakónegyed számára. Az ivóvízforrás még a somorjai kataszterbe esik (Dunaszerdahelyi járás) az építkezés viszont már Gútor kataszterébe (szenci járás). Erről nyílt levélben tájékoztatták Ján Budaj környezetvédelmi minisztert a Mi Vizünkért polgári társulás. A környezetvédelmi tárca is tudatosítja, hogy a zónában kiadott bármely építkezési engedély ellentétben áll a nemrég kiadott a vízforrás védelméről szóló rendelettel.

somorjai vízforrás
Fotó: samorincan.sk

A Mi Vizünkért PT elmondása szerint, a rendelet tiltja az épületek, köztük a házak építését a másodfokú védelmi övezetben. Házakat csak hidrogeológiai elbírálás után lehet építeni, amelyben bizonyítják, hogy az építkezés nem veszélyezteti a vízforrást. A PT által említett építkezés a szakértők szerint is veszélyezteti az ivóvízforrás bőségét. A PT szerint évente 140 millió köbméter ivóvíz elvesztése fenyegeti Szlovákia.

Az aktivisták a Környezetvédelmi Minisztériumtól is kérik az építési tevékenységek jogszerűségének ellenőrzését. Felszólítják a minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a somorja vízforrás védelme érdekében. Juraj Smatana, környezetvédelmi államtitkár a mai napra tanácskozást hívott össze az összes érdekelt szereplővel, a helyi önkormányzatok, a járási hatóságok képviselőivel és a beruházóval.

A minisztérium április végén tette közzé azt a rendeletet, amelyben új védelmi zónákat határoztak meg a vízforrásoknak, és a védelmi zónákat három fokozatba sorolták. Az első fokozatban mindenféle beavatkozást kizárnak, amely nem függ össze a vízforrás üzemeltetésével. Ezt a zónát be kell keríteni.

A második fokú, 7,9 négyzetkilométer nagyságú védőövezet belenyúlik Gútor falu kataszteri területébe. Itt tilos olyan tevékenységeket végezni, amelyek szennyezheti, károsíthatja a vízforrást.

A harmadik fokú 15,3 km2 területű védőövezetben általános korlátozások vannak érvényben, amelyek a hatályos jogszabályokból következnek.

Információink szerint

a beruházó már több éve rendelkezik hatályos építkezési tervvel az infrastruktúra kiépítésére, magát az építkezést azonban csak pár héttel a környezetvédelmi minisztérium rendelete előtt kezdték csak el.

Az is további bonyodalmakhoz vezethet, hogy

Gútor község már beleegyezését adta az új negyed beépítési tervéhez, viszont az egyes épületek építési engedélyeztetésére már vonatkozni fog a környezetvédelmi rendelet.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.