cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 29., 20:01

A Duna naponta több mint 4 tonna műanyagot szállít a Fekete-tengerbe

A Duna folyó naponta több mint négy tonna műanyagot szállít a Fekete-tengerbe. A Dunában néhány éve már több műanyag van, mint halikra. A műanyag mennyisége pedig továbbra is nő. Erről a Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) tájékoztatott a közösségi oldalán.

műanyag flakon
Mi lesz a flakonokkal?
Fotó: Unsplash

„A Bécsi Egyetem legutóbbi kutatása kimutatta, hogy a folyóban egy nap alatt 4,2 tonna mikroműanyag akad fenn, amely hatással van az egész ökoszisztémára és az emberi egészségre, mivel a világ lakosságának 75 százaléka vízi élőlényekből veszi fel a fehérjéket. Ez végső soron többféle egészségi problémához vezethet” – közölte a tárca.

A legtöbb műanyag nehezebb a víznél, ezért a meder aljára süllyed. A műanyag ezt követően minden más szennyeződést összegyűjt, az új mikroműanyag pedig a halak és más élőlények táplálékául szolgál. Ezek később az emberi élelmiszerbe is belekerülnek – magyarázta Andreas Fath német professzor.

A Plastic Free Danube projekt a 2021-es zárójelentésében eredményeket közölt arról, hogy mi a szennyezés oka a Duna Bécs és bősi vízerőmű közötti szakaszán. A kutatók 2000 kilogramm hulladékból gyűjtötték ki és elemezték a műanyagot. A MŽP szerint az eredmények megmutatták, hogy a műanyagszemét főleg egészségügyi és háztartási hulladékból, vízi sporttevékenységekből származó szemétből (hajózás), építkezési hulladékból (habosított műanyag), PET-palackokból és más italosflakonokból tevődik össze.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.