magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. október 16., 07:50

X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott

Október 15-én este a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban tartották a X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj ünnepélyes díjátadó gáláját, amit nem csak a helyszínen lehetett élvezni, hanem az olvasótáborunknak a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon élőben közvetítettük az eseményt. Az idén Józsa Mónika, karnagy-zenepedagógus Életműdíjat vehetett át, a Harmónia-díj az éppen külföldön szereplő Kristóf Réka operaénekesé lett, a közönségdíj pedig a rajongói szavazatok alapján Rácz Csaba csellóművészhez került.

 X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott
Galéria
+4 kép a galériában
Kristóf Rékát csak a portré-videójában láthattuk...
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A kétórás színvonalas gálaműsor elején Csenger Ferenc műsorvezetőtől, a Pátria Rádió munkatársától megtudtuk, hogy a Lakatos Róbert brácsaművész, a házigazda intézmény igazgatója által vezetett kuratóriumban Vadkerti Imre énekes, Madarász András zenész, Cseh Tamás zeneművész, Vida Igor jazz-zenész, Szalay Szilvia zenepedagógus, Puha József, a Pátria Rádió zenei szerkesztője és Emmer Péter zenész vele együtt döntött arról, hogy a három jelölt (Kristóf Réka, Rácz Csaba és az Estendøn zenekar) közül kié legyen a hazai magyar zenei élet legrangosabb elismerésének számító Harmónia-díj. Valamennyi díjvárományos portré-videóját láthattuk, amelyekből megismertük az eddigi pályájukat és érdemeiket.

 X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott
Az életmű-díjas Józsa Mónika karnagy-zenepedagógus portré-videója
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Vágán élő Józsa Mónika munkásságát Szalay Szilvia zenepedagógus méltatta, majd ő adta át neki a megérdemelt Életműdíjat. A díjazott a Jóistennek és a teremben jelen levő saját édesanyjának is köszönetet mondott mindazért, amit elért, s hangsúlyozta: ez a díj az évtizedeken át a keze alatt énekelt – énekelő kórustagoké is, akik közül sokan maguk is karnaggyá váltak. Reményik Sándor Azt mondják című versével hangsúlyozva: „Ó, Barátaim, ha egy fénysugár/ Lelketekig hullt, át a lelkemen:/
Nem enyém az a fény, csak bennem jár./ Istennek köszönjétek, - ne nekem!“.

 X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott
Rácz Csaba csellóművész közönségdíjat kapott
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Mivel az online szavazás során a legtöbb szavazatot a komáromi Rácz Csaba csellóművész, a Szlovák Filharmónia tagja kapta, ő lett az idei közönségdíjas. A hazai ifjú zenészeknek azt tanácsolta, hogy hozzá hasonlóan bel- és külföldön is csiszolják a tehetségüket, ám a gyarapított tudásuk birtokában térjenek haza. (A vele készített interjúnkat később közöljük.) A Komárom város által adományozott díjat a rövid köszöntőt is mondó Keszegh Béla polgármestertől vette át. A szavazók közül pedig a kisorsolt Bartalos Melinda a VMK műsoraira szóló, egy éves bérletnek örülhet.

 X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott
Derzsi György: "Csak a szépre emlékezem..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A 2015 tavaszán alakult, farnadi Estendøn zenekarról egyebek mellett elhangzott, hogy a rockot, a funkyt és a jazzt saját elgondolás szerint vegyíti. Miközben éppen az első nagylemeze anyagán dolgozik, egyfajta löketnek és nagy megtiszteltetésnek vette a Harmónia-díjra való nevezést.

Mivel Kristóf Réka, a 2017-es évi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztese jelenleg Németországban szerepel, a szintén nagyon megérdemelt Harmónia-díját édesanyja vette át Lakatos Róbert kuratóriumi elnöktől, aki e díjat kiötlő Dobosi Róbert és Lábszky Olivérnek is köszönetet mondott.

Hangsúlyozta:

Ez a díjkiosztó a jövőben is komoly társadalmi és közösségi esemény legyen! A felvidéki zenei élet nagyon gazdag, a jelöltek produkciói megállnák a helyüket a világ bármely színpadán“.

Réka pedig a videófilmjében a hazai hallgatóságának azt üzente: nagyon örül, hogy a szülőföldjén is számon tartják őt, s ha arra lehetősége nyílik, mindig szívesen koncertezik hazai tájakon.

 X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott
Mező Misi mintegy a díjazottaknak is megüzente: „Ne felejtsd el, hogy honnan jöttél...!“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A gálán Becse Szabó Ilona & Beliczay Trió, Derzsi György, a The Butchers banda, Vadkerti Imre és zenekara, Jozef Horváth és Lakatos Róbert, végül Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere lépett fel. Az utóbbi az egyik dalában kinyilvánította a békevágyát, majd mintegy a díjazottaknak is megüzente: „Ne felejtsd el, hogy honnan jöttél...!“.

JÓZSA MÓNIKA – Az Életműdíj birtokosa

1959-ben született. A galántai Kodály Zoltán Daloskör karnagya, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ének-zenetanára, 1982 óta vezeti a daloskört.

Tanulmányait a Népművelési Intézet felsőfokú karnagyképző tanfolyamával kezdte Budapesten. 1992-ben a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerzett karvezetői, 2003-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten ének-zenetanári és karvezetői diplomát. 1986-tól 1992-ig az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes énekkarának a karnagya volt.

1981-től 1994-ig a Galántai Gimnázium leánykarát vezényelte. 1980-tól énekese, szólamvezetője és karnagya; 2006-tól művészeti vezetője is a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának. 1992-től karnagya a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának. Józsa Mónika a szlovákiai magyar kórusmozgalom kimagasló alakja, és a Galántai járásban fekvő Vágán él.

KRISTÓF RÉKA – A Harmónia-díj birtokosa

Szülővárosában, Komáromban, majd a gimnázium után közgazdász tanulmányai mellett Győrött, a Richter J. Konzervatóriumban Dobi-Kiss Veronika tanítványaként ismerte meg igazán az énekesi munka szépségeit. Ezt követően a brémai Zeneművészeti Főiskolán Thomas Mohr és Laki Krisztina osztályában fejlődött.

2018 nyarán a müncheni August Everding Színiakadémia opera-szakos hallgatójaként diplomázott, énektanára Fenna Kügel-Seifried volt. Tanulmányai során már több szerep megvalósítására volt lehetősége. Énekelte például Juliska szerepét E. Humperdinck híres meseoperájában, a „Jancsi és Juliskában”.

2018-ban a Bajor Állami Operaház vendégénekeseként Richard Strauss „Rózsalovag” c. operájában a Kalaposnő, Ernst Krenek „A diktátor” c. operájában pedig Charlotte szerepében volt látható.

A 2018/19-es évadtól a Trieri Színház magánénekese, ahol Donna Elvira, Frau Fluth, Almaviva grófnő, Mimì, Hanna Glawari, Poppea, Feldmarschallin, Az énekesnő (Boesmans – Reigen) szerepei mellett Poulenc La voix humaine monooperájában láthatja a közönség. 2019-ben vendégszerepelt Bregenzben Beethoven Fideliójában Marzelline szerepében és a szentmargitbányai kőfejtőben Mozart 1. udvarhölgyeként.

Munkásságában kiemelkedő szerepet kap a régi zene. Bach, Händel, Vivaldi, Albicastro, Hasse, Pergolesi, Telemann szólókantátáinak és oratorikus műveinek rendszeres előadója. 2017 őszén az Accademia di Monaco zenekarral Joachim Tschiedel vezénylésével F. X. Sterkel „Il Farnace” c. operájának címszerepét alakította. Az előadást a Bajor Rádió közvetítette. 2021-re Alceste címszerepére kérték fel a Gluck Festspiele keretein belül Nürnbergben.

Szintén az Accademia di Monaco kíséretével 2019 márciusában jelent meg „In furore” c. debütáló lemeze, amelyen A. Vivaldi és G. F. Händel motettái hallhatóak. A lemezt 2019-ben a Deutsche Schallplattenkritik Klassisches Lied / Vokalrecital kategóriájának díjára nevezték.

A közönség Kristóf Rékát az operaszínpad mellett számos koncerten is hallhatja. Szólóestje a new yorki Carnegie Hallban pályájának egyik kiemelkedő eseménye volt. Visszatérő szólista a MüPa színpadán, ahol 2021 márciusában Várdai István és a Capella Savaria zenekarral együtt volt hallható. 2018-ban a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal Richard Strauss Négy utolsó dal c. ciklusát énekelte Ligeti András dirigálásával.

A BMC, a Liszt F. Zeneakadémia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Kaposfeszt, a Würzburg Mozart-fesztvál, a düsseldorfi Benrath-kastély, a müncheni Prinzregententheater, a Gasteig Philharmonie, a Trieri Dóm és Konstantin Bazilika csak néhány helyszín, ahol szólistaként szerepelt vagy szóló estet adhatott már. Repertoárjába tartoznak Beethoven 9., Mahler 2. szimfóniája mellett többek között Tippett, Poulenc, Mendelssohn, Mozart, Dvořák, Kodály és Rossini oratóriumai is.

Már több versenygyőzelmet tudhat magáénak. 2018-ban a düsseldorfi Anton Rubinstein Akademie énekversenyének első díját nyerte el. Szintén 2018-ban a Nürnbergi Mesterdalnokok énekverseny középdöntőse, a berlini Bundeswettbewerb döntőse volt. 2017-ben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztese, a brémai Wagner Társaság és a Deutsche Bühnenverein ösztöndíjasa volt, és elnyerte a Gasteig Musikpreis különdíját.

RÁCZ CSABA – A Harmónia-díj közönségdíjának birtokosa

Édesapja, Rácz László adta kezébe a hangszert, majd a tragikus halála után Gyökér Krisztina (Dél-Komárom) tanította. Református neveltetésének köszönhetően már gyerekkorában részt vett a templomi zenei életben. Középiskolai tanulmányait Győrben, majd Székesfehérváron végezte, Tetsuya Kiuchi-Koide osztályában. Ekkor már tagja volt a szintén komáromi születésű Török Ferenc hegedűművész vezette Comorra Kamarazenekarnak, amely fontos szerepet töltött be a város zenei életében. Kezdetektől részt vett az Édes Árpád (református lelkipásztor, egyházzenész) által szervezett FIRESZ kórus munkájában, melyet a kezdetekben Ág Tibor, majd Berkesi Sándor, később Süll Kinga karnagyok vezettek.

Tanulmányait a pozsonyi zeneművészeti főiskolán (VŠMU) fejezte be Ján Sláviknál (Moyzes kvartett). 2002-től a Szlovák Filharmónia tagja. 2021-től közreműködik a Bayreuthi Ünnepi Játékokon (Bayreuther Festspiele).

Ezenkívül együttműködik több neves zenekarral – ezek a teljesség igénye nélkül az alábbiak: Beliczay Kamarazenekar, Beliczay vonósnégyes, Cimorosa Chamber Orchestra, Capella Istropolitana, Metropolitný orchester Bratislava, Solistes Européens Luxembourg, Philharmoniker Hamburg, Viva Musica Festival Orchestra, Bratislava Symphony Orchestra, Symphonia Vienna.

Mivel otthon a nyitott zenei ízlés és a költészet szeretete is jellemző volt, óhatatlanul belekóstolt a megzenésített versek műfajába is. Így alkalma nyílt együtt játszani a Borostyán, a Kor-Zár, a Kicsi Hang, a Kaláka, a Remedios zenekarokkal, valamint Écsi Gyöngyivel, Korpás Évával, Tóbiás Szidivel, Emmer Péterrel, Lakatos Róbert és a RÉV zenekarral, Dhafer Yousseffel, Giovanni Sollimaval.

 X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: Józsa Mónika Életmű-, Kristóf Réka Harmónia-, Rácz Csaba közönségdíjat kapott
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.