Verdi Requiemjével ünnepeli szeptemberi újranyitását a milánói Scala

2020. április 28., 20:40
ma7 | MTI

A koronavírus-járvány áldozatai emlékének adózik Giuseppe Verdi Requiemjének előadásával a milánói Scala, amikor újranyithatja kapuit szeptemberben a példátlan méretű járvány után.

Fotó: TASR/AP

A koncertet meg fogják ismételni Bergamóban és Bresciában, a járvány által leginkább érintettet városokban.A La Scala zenekarát Riccardo Chailly, az operaház zeneigazgatója vezényli, a szólisták között lesz Francesco Meli tenor és Krasszimira Sztojanova szoprán is. 

Az újrakezdés terveit Dominique Meyer, a Scala intendánsa ismertette az intézmény felügyelőbizottságával. "A Scala újrakezdésének koncertje fontos jelzés lesz Milánónak, Olaszországnak és az egész világnak" - írta Meyer az operaház dolgozóinak küldött levelében. Emlékeztetett arra, hogy 1946. május 11-én Arturo Toscanini vezényletével ünnepelte az intézmény a második világháború utáni újranyitását. Azon a koncerten Renata Tebaldi szoprán énekelt. 

Szeptemberben három operával, Verdi Aidájával és Traviatájával - Liliana Cavani rendezésében és Zubin Mehta vezényletével -, valamint Giacomo Puccini Bohéméletével kezdik újra az idei évadot. Még nem tudni, milyen szabályok szerint fogja tevékenységét folytatni az intézmény, például milyen távolságot kell majd tartaniuk a közönség soraiban.

A járvány miatt az idei szezon számos előadását törölni kellett, ezeket az őszi szezonra teszik át. Ilyen például Richard Strauss Salome című operája, amelyet februárban már próbáltak az operaházban.

Az olasz kormány május 4-től megkezdi a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések lazítást, arról azonban még nem döntött, hogy a színházak mikor nyithatják újra kapuikat. Az intézmények általában a szeptemberi nyitással számolnak.

Kövesse facebook oldalunkat is!