2022. április 12., 14:28

Váratlanul felmondott a Bécsi Szimfonikusok zeneigazgatója

Azonnal hatállyal felmondott hétfőn a Bécsi Szimfonikusok kolumbiai származású zeneigazgatója, Andrés Orozco-Estrada, mert nem jött ki a zenekar főigazgatójával.

Bécsi Filharmonikusok
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

A 44 éves karmester ügynöksége útján tudatta, hogy

távozásának okai „a zenekar intendánsával kialakult régóta tartó és leküzdhetetlen nézeteltérések, amelyeket többszöri kísérlet ellenére sem sikerült kiküszöbölni”.

A közlemény szerint a dirigens és a zenekar „nem látott többé közös művészi alapot a hosszabb távú együttműködéshez”.

Orozco-Estrada a 2021/22-es évadtól töltötte be a szimfonikusok vezető karmesterének tisztségét. A Bécsi Szimfonikusokat 2019. október 1. óta a német Jan Nast vezeti főigazgatóként. 

A kolumbiai karmester a szimfonikusok 16. zeneigazgatója volt, de már korábban is dolgozott a zenekarral, amelynél 2006-ban debütált karmesterként. Bécset már új otthonának tartja.

Orozco-Estrada generációja egyik vezető nemzetközi karmestere.

Különleges módon összeköt minket az a cél, hogy a bécsi zenei kultúrát friss és felvilágosult módon továbbfejlesszük” - mondta Johannes Beubert, a szimfonikusok intendánsa, amikor 2018-ban bejelentette a karmester szerződtetését.

Thomas Schindl ütős, a zenekar elnöke „korunk egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb és leginspirálóbb karmesterének” nevezte annak idején zeneigazgatót.

Andrés Orozco-Estrada 1977. december 14-én született a kolumbiai Medellinben. 1997-ben tanulni érkezett Bécsbe, tanulmányai lezárása után pedig hamar tapasztalatot szerzett nagyzenekarok vezetésében: 2005 és 2009 között állt a grazi Recreation zenekar élén, majd 2009-től átvette az alsó-ausztriai Tonkünstler Orchester vezetését.

Nemzetközi karrierje 2014-ben indult el, amikor a 37 éves karmester a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara és a Houstoni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lett.

A Budapesti Fesztiválzenekar március végi közleménye szerint az új évadban Orozco-Estrada először vezényli a BFZ-t.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.