2024. március 29., 12:28

Történelemmel átitatott riffek – megjelent a Palásti Csata 1552 című rockopera

2024. március 29-én egy kivételes zenei újdonsággal gazdagodott a magyar zenei paletta. A Palásti Csata 1552 című rockopera az ország történelmének egyik legdrámaibb ütközetét öleli fel.

Palást
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: GrundRecords

Róm Gábriel, a projekt megálmodója és zenei vezetője kifejezetten a rockzene dinamikáját választotta a jelentős történelmi esemény tragédiájának kifejezésére. Gábriel múltjának és zenei karrierjének összefonódása determinálta a Palásti Csata 1552 megszületését. A zenész fő hangszere a gitár és a hegedű, így az elmúlt 25 évben volt alkalma elmélyülni a hazai rock-, komoly- és folkzenében is. Emellett tevékenykedett producerként és zeneszerzőként, így nem csoda, hogy fellépett benne az igény egy komoly és átfogó mű készítésére. A rockopera megírására ösztönzőleg hatott, hogy ő maga is Paláston nevelkedett hároméves korától. A darab ötlete kapcsán a következő gondolatokat fogalmazta meg:

Fő motivációim egyike a palásti csata emlékének ápolása és megismertetése a nemzettel, ugyanis a mohácsi után ez volt a legnagyobb csata, mégsem tud róla a magyarok 90 százaléka. Majdnem húszezer ember veszett oda két nap alatt, ha mindkét oldalt számításba vesszük. Egyéb motivációként kétségtelenül az önmegvalósítás nemes ingerét nevezném.”

A munka folyamata hosszú és megpróbáltatásokkal teli volt, de Gábriel eltökéltsége és kitartása végül meghozta az eredményét. Két és fél év elteltével elkészült a rockopera, amely méltó módon örökíti meg a palásti csata emlékét. Az önfinanszírozás nehézségei és az egyéb kihívások csak újabb lendületet adtak az alkotásnak, és tanulságokkal gazdagították a folyamatot. Az ilyen jellegű művészeti projektben való részvétel sosem könnyű, de Gábriel minden akadályt leküzdött, hogy megvalósíthassa vízióját.

A mű létrehozása során művészek csapata együtt dolgozott azon, hogy valami egyedülállót teremtsenek. A zenészek, énekesek és egyéb szakemberek összefogása, a koordináció és a közös cél iránti elkötelezettség kulcsfontosságú volt a projekt sikeréhez. A baráti kapcsolatok és az ismerősök segítsége pedig még inkább fokozta az együttműködés örömét és hatékonyságát. Minden egyes résztvevő elhivatottsága és tehetsége hozzájárult a Palásti Csata 1552 rockopera egyedülálló atmoszférájának megteremtéséhez, ami még inkább felhívja a figyelmet arra az óriási erőre, amit egy hasonló összefogás tartogat magában.

Természetesen a rockopera színpadra vitele is szerepel a tervek között. Gábriel számára fontos, hogy az alkotás ebben a formában is eljusson a közönséghez, hogy élőben is mindenki részese lehessen ennek a nem mindennapi élménynek. Amíg a darab színpadra kerülésére várunk, addig képregény formájában ismerhetjük meg ezt a sorsdöntő történelmi eseményt. Ez a formátum kiváló eszköz arra, hogy vizuális formában elevenítsük fel a múltat.

Az illusztrációk és a szöveg képesek elvezetni minket egy olyan utazásra, ahol részesei lehetünk a csata epikus eseményeinek, miközben megismerjük az egyes karakterek érzéseit és gondolatait. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy még a színpadi előadás előtt részesei lehessünk a palásti csata lenyűgöző történetének.

Palást
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.