lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. január 31., 14:46

Szubjektív rocktörténet - KÉPEKKEL

Érdekes könyvvel jelentkezett pár évvel ezelőtt Hegedűs István, a magyarországi könnyűzenei újságírás megkerülhetetlen figurája. A Music Média internetes portálon „Mi lesz veled, rockzene?” címmel indított sorozatában, miközben közismert és a háttérben dolgozó, de a szakma által jegyzett zenészeket faggatott, arra próbálta ráirányítani a figyelmet, hogy noha a műfaj már jó pár évtizede nincs a fősodorban, más országokban mégis jobban megbecsülik, mint Magyarországon, pedig ott is remek zenészek vannak, ráadásul a múlt rendszerben a szocialista blokk országai között a magyar könnyűzene az élbolyban tanyázott, ha másban nem, akkor ebben ez a kis ország a Szovjetunió „tanítómestere is volt”, amelynek városaiban ha magyar előadó koncertezett, még a legbizarrabb körülmények között is tízezrek látogattak ki a fellépésre.

hegedus-istvan-konyve
Galéria
+3 kép a galériában
Hegedűs István könyve
Fotó: archívum

Azután az egyik cimbora, Magyari Bandi a Mr. Basary Group billentyűse felvetette, hogy mi lenne, ha a zenészekkel készített interjúk mentén Pista megírná a maga saját rocktörténetét a kezdetektől napjainkig. A szerző addig nem is gondolt ilyesmire, de aztán megfontolta a felvetést és elkészült a kiadvány.

A könyv olvasása közben tehát nemcsak egy könnyűzenei utazás részesei lehetünk, hanem személyes élmények, kalandok, megrázó és felemelő történetek során keresztül végigkísérhetjük a szerző saját útját is, ahogy fiatal korában rátalál a beat, majd a rockzene, és a lázadó kamaszból hogyan válik megfontolt, ám kedélyes felnőtt, aki természetesen változik, érik a hosszú évek alatt, ám állócsillagként egyvalami mindig ott világít felette: a rockzene.

Az a rockzene, amely nemcsak társa lesz a nehezebb időkben, hanem mondhatni a „kenyéradója” is, bár tudjuk, hogy ez a szakma nem az anyagi meggazdagodásról, hanem a fanatizmusról szól. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy a későbbiek során ő lesz a „kenyéradója” a sokszor lesajnált műfajnak, hiszen kölcsönkenyér visszajár alapon nemcsak ír a rockzenéről, s ez által a közbeszéd tárgyává teszi, hanem koncerteket, fesztiválokat szervez, majd pedig zenekarokat menedzsel. Tehát amit Pista a rockzenétől kapott, azt kamatostul „visszaforgatta” a műfajba, nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is.

hegedus-istvan
Hegedűs István
Fotó:  Lacza Gergely
A könyv egyik erénye tehát a két szálon futó rocktörténet, a másik pedig az, hogy a kötetben olyan muzsikusokkal is találkozhatunk, akikkel egy átlagos rocktörténeti kiadványban nem. Radics Béla az élő példa arra, hogy úgy is lehet(ett) egy ország közismert figurája valaki, ha a média teljesen mellőzte és nagylemeze sem jelent meg életében.
Persze mai világunkban, a fölösleges információk és a celebek századában már nagyon nehéz feladat egy zenekarnak úgy ismertté válnia, hogy csak zenél. De amíg ilyen „fazonok” biztosítják a védvonalat, mint Hegedűs István, addig biztosak lehetünk benne, hogy a rock – habár visszaszorult az undergruond szintjére, idézve Schuster Lóri klasszikus mondatát ami egyúttal Pista könyvének címe is – örök és elpusztíthatatlan marad.
hegedus-istvan-gary-moore-ral-rockinform.hu_
Hegedűs István Gary Moore-ral
Fotó:  rockinform.hu
hegedus-istvan-gary-moore-ral-rockinform.hu_
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.