2020. december 8., 21:12

Nefelejcs – egy dal, ami nehéz időkben erőt ad – VIDEÓ

Ki gondolta volna, hogy a tavasz óta az első vonalban harcoló egészségügyi dolgozóknak még jut idejük és van kedvük egy vigaszt és reményt nyújtó dal megírására is? A Nefelejcs fiatal egészségügyi dolgozók, orvosok és mentősök közös szerzeménye, amit ráadásul saját maguk adnak elő a Vox Sanitatis formációval.

A dal gondolata márciusban született meg bennem, a járvány kezdetekor, amikor még nagyon sok volt a bizonytalanság, nem tudtuk, hogy lesz erőnk megbirkózni a ránk váró feladattal. Nekem emellett az is nehéz volt, hogy a családommal nem tudtam találkozni, a határzár miatt.”

„A nehéz időszakokban mindig volt olyan dal, amiből erőt tudtam meríteni, és tekintve, hogy a párom mentődolgozó és emellett a Végvár együttes gitárosa, megkértem, hogy írjunk egy dalt, ami majd tartja bennünk a lelket és talán másokban is. Megtetszett neki az ötlet, és rövid időn belül egy gyönyörű dallamot komponált, amiben benne volt minden érzés, amit ki szerettünk volna fejezni. A szövegírásnál kicsit elakadtunk az elején, így megkértük keresztapámat, Kálmán Károlyt (Monta Carlo együttes), hogy segítsen, és a megfogalmazott gondolatainkból egy szívhez szóló vers született, amely végül a dalszöveg alapjául szolgált” – számolt be portálunknak a dal születéséről a Felvidékről származó, ma Budapesten dolgozó orvos, dr. Czibula Eszter.

Elmondta azt is, hogy a szöveget végül ő fejezte be, majd később a párja zenésztársa, Létai Máté (aki a Végvár együttes szövegírója és énekese, szintén mentődolgozó) csatlakozott a munkához, és nagyban hozzájárult ahhoz, ami a dal végső formája lett. Eszter elmesélte azt is, hogy a dal címe sem a véletlen műve. A nefelejcs régies nevén szemvigasztaló. A monda pedig azt tartja, hogy „a kis Jézus mosdóvizéből nefelejcsek nőttek.”

A dalhoz rengeteg tanácsot és segítséget kaptunk édesapámtól, Czibula Csabától, aki a Klinika együttes gitárosa. Szerettünk volna minél több egészségügyi dolgozó zenészt bevonni, így került a képbe Kovács Dániel basszusgitáros és Szabó András dobos, akik szintúgy az Országos Mentőszolgálatnál dolgoznak, illetve Dr. Szujó Szabina énekes, aki orvosként dolgozik”

– tudtuk meg tőle.

A klipet a GD Production fiatal és lelkes csapata készítette, emellett a kliphez felvételeket kaptak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettől is támogatásképpen.

„Mi, egészségügyi dolgozók nap mint nap a lehető legjobb tudásunk szerint megtesszük azt, amit az általunk választott hivatásunk megkövetel. Függetlenül hétköznaptól, hétvégétől, ünnepnaptól, háttérbe szorítva az aktuális lelkiállapotunkat, akár a saját egészségünk veszélyeztetésével. És nem utolsó sorban az időt megvonva családunktól, szeretteinktől azért, hogy közben másoknak segíthessünk.”

Mi is emberek vagyunk, együtt örülünk betegeink gyógyulásának, és együtt gyászoljuk azokat, akiken minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk segíteni”

– ezekkel a sorokkal ajánlják videójukat minden jóérzésű embernek. Érdemes meghallgatni és fejet hajtani az egészségügyben dolgozók előtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.