2021. november 10., 19:10

Meky már az égiekkel zenél

Hatvankilenc éves korában elhunyt Miroslav Žbirka ismert szlovák énekes és zeneszerző, a szlovákiai könnyűzenei élet legendája.

Miro Žbírka
Fotó: Miro Žbirka Facebook oldala

A szlovák legenda 1952. október 21-én született Pozsonyban, a zene iránti rajongását angol édesanyjának köszönheti, tőle tanult meg angolul is. Fiatalon még főleg Beatles-, Rolling Stones- és Elvis Presley-számokat játszott.

A múlt század 60-as éveiben aztán több zenésztársával együtt megalapította a legendás Modus együttest, amelynek a későbbiekben Janko Lehotský és Marika Gombitová is a tagjai lettek.

A Modus 1977-ben megnyerte a Pozsonyi Líra Fesztivált, ami akkoriban nemzetközileg ismert könnyűzenei fesztivál volt, a Mosoly (Úsmev) szerzeménnyel.

Žbirka később szólókarrierbe kezdett. Leghíresebb szerzeményei az Atlantisz, 22 nap, Fehér virág, Ballada a mezei madarakról stb. Több hazai könnyűzenei versenynek is a nyertese volt (pl. Slávik), sikeres és elismert énekes, akinek az albumai a 80-as évek közepétől többezres példányban jelentek meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.