2021. január 21., 16:57

Különleges Cseh Tamás-est a Vígszínházban

Az alkotó és dalszerző hetvennyolcadik születésnapján, január 22-én a Kelet-nyugati pályaudvar című koncertszínházi előadással emlékezik a Vígszínház Cseh Tamásra.

Fotó: vigszinhaz.hu

A darab a szereplők műhelymunkájának eredményeként jött létre.

A Frontátvonulás és a Nyugati pályaudvar című albumokat dolgozza fel, az összekötő szövegeket pedig Bereményi Géza diktálta le egy ebédlőasztal mellett úgy, ahogy egykor alkotótársának évtizedekkel ezelőtt.

Vizi és Ecsédi találkozott, ezzel kezdődött minden – olvasható a Vígszínház sajóközleményében. Az ő történetüket írta meg Bereményi Géza és adta elő Cseh Tamás két részletben, két Magyarországon, 1979-ben és 1992-ben. Ezt a történetet olvasztotta egybe és adja elő a Vígszínház három fiatal színésze: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron. 

"Örülök, hogy a barátaimmal utazhatok végig estéről estére a nagyszüleink, szüleink és saját generációm összekötő,

nagyon magyar és rendkívül budapesti történelmi–fikciós zenei hullámvasúton, melynek szerelvényeit Cseh Tamás és Bereményi Géza vezeti”

– mondta el Orosz Ákos, az előadás egyik szereplője.

cseh tamás
Cseh Tamás és Bereményi Géza
Fotó:  MTI

A Kelet-nyugati pályaudvar a Frontátvonulás, a Nyugati pályaudvar és a Levél a nővéremnek 2. albumokról tartalmaz dalokat, egyes részekhez pedig Zoltán Áron írt zenét.

Nekem a Cseh Tamás-dalok mindig is javarészt a barátságról szóltak.

Gyerekkoromban én is sokat gitároztam, és mindig arról álmodtam, hogy találkozom egyszer egy olyan emberrel, aki, mint Bereményi Géza Cseh Tamásnak, megírja azokat a dalszövegeket, amikkel aztán „meghódítom a világot”.  – fogalmazott a színész.

"A dalok bennem értek meg és fontos részét jelentik a személyiségemnek. Mindig furcsállom, hogy Cseh Tamásra valami rózsaszín mosolygós nosztalgiával gondolnak az emberek. Ezekben a dalokban és

ebben az életműben nincs semmi nosztalgikus. Nagyon is aktuális és fájó örök magyar lélek van bennük.

Antoine és Desiré, Vizi és Ecsédi, Irén, Lee van Cleef, Dodó néni: Nem egy elmúlt kor emlékei, hanem mi magunk vagyunk” – emeli ki Tóth András.

A Kelet-nyugati pályaudvar élő koncertszínház a Vígstreamház közvetítéssorozatában január 22-én lesz megtekithető.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.