lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. december 16., 12:46

Jótékonysági karácsonyi koncert a Ferencesek templomában

A Nivót Produkció Mária evangéliuma című rockopera oratórikus előadásának tapsolhatott a  közönség a pozsonyi Óvárosi Ferences templomban. A koncertet megvalósító pozsonyi magyar nagykövetség és Magyar Kulturális Intézet nevében az intézet igazgatója, dr. Molnár Imre köszöntötte és kívánt tartalmas művészi élményt a jelenlévőknek.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi szerzőhármas rockoperáját 1991-ben mutatták be a Kerényi Imre által igazgatott Madách Színházban, és a darab azóta számos előadást ért meg. A Mária evangéliumát tizenegy éve a nézők igényeihez igazítva oratóriumi átiratban játsszák. Az így átalakított előadás alkalmassá vált templomokban való bemutatásra is, amint arról a pozsonyi és Pozsony környéki nézők is meggyőződhettek.

A Mária evangéliuma a magyar rockopera-irodalom egyik legsikeresebb alkotása, amelynek középpontjában az örök Anya, Mária áll, az ő szemszögéből láthatjuk-hallhatjuk az eseményeket.

Azt a mérhetetlen szenvedést jeleníti meg, amely a fiát féltő, majd elvesztő anyát hatja át, aki – bár tudatában van fia isteni voltának – nagyon is halandó, földi anyaként éli meg a reá zúduló megpróbáltatásokat.

A mű zenéjét Tolcsvay László szerezte, a darabot Müller Péter, a verseket Müller Péter Sziámi írta. A történet János apostol emlékezetében játszódik, amint egy ókeresztény gyülekezetnek mesélve felidézi mire gondolhatott, mit érezhetett Mária. Így bontakozik ki a szenvedéstörténet.

Az előadásnak nagy sikere volt, bemutatták Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban is. 1996-ban II. János Pál pápa tiszteletére Pannonhalmán is előadták. A Nívót Produkció koncert előadása 2019-ben egy nagy szabású turné keretében a Kulturális Minisztérium, és a Thália Alapítvány összefogásával eljutott Erdély nagyvárosaiba, többek között Csíksomlyóra a pünkösdi búcsú idején és Dévára is.

A zeneszerző Tolcsvay László egy korábbi interjújában így emlékezik a Mária evangéliuma születésére:

Ez volt az első közös munkánk. Három férfi nagy lelki összeesküvése volt ez, akik megpróbálták beleélni magukat a női lélek szinte megismerhetetlen titkaiba.”

Tolcsvay László azt mondja, bár mindegyik darabja a szívéből született, a Mária evangéliuma fakad leginkább a lelkéből.

„A végtelen szabadságérzet miatt, amit a komponálása közben átéltem, talán ez a mű tükrözi a legjobban a muzsikusi habitusomat. Időnként visszahallgatom egy-egy darabomat, és a Máriáról ma is úgy érzem, hogy mély, különös szikrából született. Túl a témán, olyan színt hozott ki belőlem, amin néha magam is elcsodálkozom” – nyilatkozta egyik interjújában. 

A Pozsonyban bemutatásra került koncert főbb szerepeit Homonnay Zsolt, a 2012-es év musicalszínésze, Sáfár Mónika, Jászai Mari-díjas színművész és Tolcsvay László, Erkel Ferenc-díjas zenész, énekes, zeneszerző alakították, közreműködött a Pannonia Sacra vegyeskar Silló Katalin vezetésével.

A jótékonysági koncert pénzadományaival a pozsonyi magyar gyermekek nyári táboroztatását támogathatták a résztvevők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.