2023. június 12., 20:40

IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál: öt helyre viszik el a minőségi komolyzenei műveket

Augusztus 22. és szeptember 4. között negyedszer rendezik meg a Duna Menti Kamarazenei Fesztivált, amely szervezői annak tervezett műsorát a Tiszti Pavilonban június 12-én megtartott sajtótájékoztatón mutatták be a média képviselőinek.  

IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál: öt helyre viszik el a minőségi komolyzenei műveket
Bősze Ádám, Cseh Tamás, Lakatos Róbert és Cseh Ishiguri Hiromi
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Elöljáróban Cseh Tamás brácsaművész, karmester, e fesztivál igazgatója elárulta az immár országos szinten is az egyik legjelentősebb, többhelyszínes, nívós komolyzenei koncertsorozatnak számító műsorfüzér idei mottóját: „Öt koncert, öt helyszín – hangulat, érték, öröm”.

Mint mondta: a remek hangulatot minden esetben a zene, a közönség, a helyszín és a művészek együttes harmóniája adja.

A több száz éves zeneművek a fennmaradásuk, az aktualitásuk által igazolják, hogy értéket képviselnek – nemcsak a zenei világban, hanem az emberi közösségekben is”

- hangsúlyozta. Hozzátette: a Komáromban, Nagymegyeren, Dunaszerdahelyen, a Somorjához tartozó Sámoton és Pozsonyban megtartandó koncerteken a közönség a zenészekkel közösen élheti át a komolyzene varázsát, a muzsikálás örömét.

IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál: öt helyre viszik el a minőségi komolyzenei műveket
A harmadik koncerten humoros zenei stand up-ra számíthatnak...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ahogy megtudtuk: a fesztiválon több mint 30 hazai és külföldi fellépő gondoskodik a hallgatóság minőségi szórakoztatásáról. Köztük lesz a „komáromi Virtuóz” Kristóf Réka (operaénekes), Bősze Ádám (magyarországi zenetörténész), Oláh Vilmos zenei nagykövet (Emmy-díjas hegedűművész), Korcsolán Orsolya, Bécsben élő hegedűművész, Ivan Danko (a Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása), Lakatos Róbert (komáromi brácsaművész), Cseh Tamás (brácsaművész, karmester) és a Pozsonyi Nemzeti Színház Zenekara.

A Duna Menti Kamarazenei Fesztivál eszmeiségének fő gondolatát maga a Duna adja. Európa második leghosszabb folyója összeköt embereket és kultúrákat, országhatárra való tekintet nélkül. Hasonlóképpen mindnyájunkat összekapcsol, közösséggé kovácsol a zene, függetlenül attól, hogy hol születtünk és milyen nyelven beszélünk”

– szögezte le Cseh Tamás, hozzátéve: a felcsendülő zeneműveket pontosan ugyanúgy adják majd elő, ahogy azokat a zeneszerzők megálmodták, a komolyzene tisztaságára és értékeire helyezve a hangsúlyt.  „Nemesen, egyszerűen és pontosan játszani -- ez a zenész számára a legnagyobb kihívás, mely a küldetése is egyben ” – fogalmazott.

Ők pedig küldetésüknek tartják azt, hogy a komolyzenét olyan közegbe is eljuttassák, ahol az eddig ritkán csendült fel. „Hisszük, hogy a koncertjeink olyanokat is rajongókká tesznek a műfaj iránt, akik eddig egyáltalán nem hallgattak klasszikus zenét” – egészítette ki az elmondottakat…….

A fesztivál első koncertjét augusztus 22-én „szinte a semmi közepén”, a sámoti Árpád-kori, Antióchiai Szent Margit templomban tartják,  ahol fellép Korcsolán Orsolya hegedűművész és Nyári László hegedűművész, aki egy 1726-os cremonai mesterhangszeren játszik, ami egykor a világhírű hegedűművész, Zathureczky Ede hangszere volt. Továbbá Cseh Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának szólóbrácsása, Kertész Ottó, a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólócsellistája és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Cseh Tamásné Ishiguri Hiromi japán zongoraművész, akik a kamarazenei irodalom egyik legfőbb művét, Robert Schumann feleségének írt művét adják elő.

A második koncertre augusztus 24-én a komáromi Tiszti Pavilonban kerül sor, ahol majd Ivan Danko, a Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása, Lakatos Róbert brácsaművész, Ladislav Fančovič zongoraművész – zenei polihisztor, Jozef Horváth, a Szlovák Filharmónia koncertmestere hegedűn és Boris Bohó csellóművész – koncertmester koncertezik. A koncert első felében ők öten tolmácsolják Théodore Dubois művét. Annak második részében pedig Kristóf Réka operaénekes, Cseh Tamás és Cseh Ishiguri Hiromi játsszák Brahms Két ének énekhangra, brácsára és zongorára című művét, melyet magyar barátjának, zenésztársának, Joachim Józsefnek és feleségének komponált.

IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál: öt helyre viszik el a minőségi komolyzenei műveket
Az egykori nagymegyeri alma materben fellépő művészek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A komolyzenei fesztivál harmadik koncertjét augusztus 29-én Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeumban élvezheti majd a hallgatóoság, ahol Bősze Ádám zenetörténész komolyzenei ismeretterjesztő előadóestet tart Felix Mendelssohn-Bartholdy-ról és annak családjáról.

A sajtótájékoztatón személyesen jelen lévő Bősze Ádám hangsúlyozta, hogy ezen a koncerten humoros és tartalmaszenei stand up-ra számíthatnak a zenekedvelők, vagyis a művészek levetkőzik a klasszikus komolyzenei koncertek merevségét.. A koncerten fellép Oláh Vilmos Liszt Ferenc- és Emmy-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Szoimonikus Zenekarának koncertmestere, valamint a korábban már említett Nyáry László, Lakatos Róbert, Cseh Tamás és Kertész Ottó is.

Augusztus 30-án a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola koncerttermében tartják a fesztivál negyedik koncertjét. A helyszínen közös koncertet ad a JOJ TV 10. Česko-slovensko má talent című tehetségkutatójának döntőse, az Opera Trió (tagjai: Kevicky Tünde, Kollár Katalin és Kovács Nagy Andrea) és a Cseh Tamás Trió (tagjai: a Cseh-házaspár és Cseh Sándor nagybőgős), akik operafeldolgozásokat és kamarazenei műveket adnak elő. A helyszín különlegessége az hogy Cseh Tamás és Sándor ezen iskolában kezdte a zenei tanulmányait.

IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál: öt helyre viszik el a minőségi komolyzenei műveket
A pozsonyi zárókoncert kulisszatitkai...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az ötödik, azaz zárókoncert szeptember 4-én 19 órától a Szlovák Nemzeti Színházban lesz, s azon Kristóf Réka operaénekes és a Szlovák Nemzeti Színház zenekara, illetve a fesztivál művészei, Cseh Tamás karmester vezényletével lépnek fel.

E koncertet az idén májusban hirtelen elhunyt Jack Martin Händler karmester emlékének ajánlják, akivel Cseh Tamás és Lakatos Róbert is rengeteget dolgozott együtt. „Az ő szemlélete és felfogása, valamint a közös munka nagy hatással volt a zenei és az egész világról alkotott gondolkodásunkra, nézeteinkre”  – jegyezte meg hálásan az Egressy Béni VMK igazgatója.

A koncertsorozat megvalósulását anyagilag a Kisebbségi Kulturális Alap és a MOL - Új Európa Alapítvány támogatja. Belépőjegyeket augusztustól elővételben, jelképes áron lehet vásárolni a fesztivál honlapján. Végül az is elhangzott, hogy az Egressy Béni VMK szeptembertől pénzgyűjtést indít a Tiszti Pavilonban levő régi zongora utódjának megvásárlása céljából. „Fontosnak tartjuk, hogy e patinás épületben legyen a neves művészekhez méltó zongora, egyébként előfordulhat, hogy majd akad, aki ezen a régi, rossz álapotban levő hangszeren nem akar játszani…” – hangsúlyozta Lakatos Róbert, aki azt is elárulta, hogy a gyűjtés reklámarca Kristóf Réka lesz.

IV. Duna Menti Kamarazenei Fesztivál: öt helyre viszik el a minőségi komolyzenei műveket
Pénzgyűjtést indítunk a Tiszti Pavilon új zongorájának megvásárlására
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.