cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 2., 08:22

Ismét a húrok közé csaptak a zenekarok a Könnyűzenei Szemlén

A 7. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle helyszíne ezúttal is a Vásárúti Kulturális Központ, a felvidéki elődöntőn pedig remek zenészeket hallgathatott meg a zsűri és a közönség. A Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója a Hangfoglaló Program. Az esemény tavalyi virtuális lebonyolítása után idén egy igazi hús-vér élő döntőnek lehetett mindenki részese.

konnyuzenei szemle

Előző cikkünkben már tájékoztattuk az olvasókat a verseny feltételéről, a zsűri tagjairól. sőt a verseny döntőseiről is. 

A versenyen a szereplőket értékes díjakkal jutalmazták, de természetesen a fő mozgatórugója a tehetséggondozás és a zenészek bemutatkozása.

Már az első zenekar fellépésével tetőfokára hágott a hangulat, ugyanis

a somorjai gomoly lépett színpadra, akik ebben a formációban a vásárúti szemlén játszottak először zsűri előtt.

A gomoly valójában érzések tömkelegét gyúrja dalokba, hol a grunge reszelős elemeit felhasználva, hol pedig a lágyabb légiesebb hangulatokat vegyítve.

Négy dalos EP-jük egy hónapja látott napvilágot, amiről egyik daluk – amely a „cukor” címet viseli – már videoklippel is rendelkezik. A banda tagjai Baráth László (gitár), Csiba ,,Csibusz" Gábor (ének), Csiba Tamás (basszusgitár) és Méry Dávid (dobok). Bemutatkozó előadásuk dinamikus és magával ragadó volt. 
7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
A gomoly zenekar
Fotó:  Reczai Lilla

Az dunaszerdahelyi Arizóna zenekart szinte alig kell bemutatni, számos elismerés birtokosának tudhatják magukat, valamint jó pár hírhedt személyiséggel álltak már színpadon, illetve legutóbbi klipjüket Kocsis Tiborral váltották valóra az Akkor is című számmal.

Tagok: Gasparik Bokros Kriszta „Maja” (ének), Gasparik Ferenc „Fecó” (billentyűs hangszerek, ének), Lépes Gábor (gitár) és Sütöri Patrik (basszusgitár).
7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
Az Arizóna zenekar
Fotó:  Reczai Lilla

Senel Deniz Dunaszerdahelyről a rap zenei műfajt képviselte, szólóban, a fiatal vállalkozó már kipróbálta magát egyszer a szemlén is, még 2017-ben, de a magyarországi X-Faktor tehetségkutató is mögötte van. Ritmusérzéke és szövegei keltették fel a zsűri figyelmét. 

7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
Senel Deniz előadása
Fotó:  Reczai Lilla
Az idei évben a pop-rocktól, az alternatívon keresztül, a megzenésített versekig minden felkerült a világot megváltó deszkákra, ezért is úgy gondolom, hogy nagyon színes volt a paletta. Harminc évvel ezelőtt stílusilag sokkal homogénebb volt ez a része a dolognak, ezért is nagyon örülök a mostani zenészeknek. Volt azonban olyan is, aki nem teljesítette a jelentkezési feltételeket, és elmondhatom, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel kevesebb jelentkezőnk volt sajnos. A zsűri viszont rekordot döntött, mert még sosem volt kilenctagú

– mondta el portálunknak Lacza Gergely, a SZMAZE elnöke. 

7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
A zsűri
Fotó:  Reczai Lilla

Az Entrópia zenekar Komáromból érkezett, akik az elhunyt Benkő Géza versét, az Ott vagyok mindenhol címűt dolgozták fel és játszották el a zsűrinek, valamint a közönségnek.

A tagok: Boráros Áron (gitár), Telekes István Bence (dobok), Textor Bence (gitár-ének), Szép Gergő (szaxofon) és Megyeri Tamás (basszusgitár).
7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
Az Entrópia zenekar
Fotó:  Reczai Lilla

A lévai Göbő Anna és Sándor formáció már a Ketten nevet viselik, akik ismét elkápráztatták a nézőket a  megzenésített versekkel. Anna nemcsak kiforrott hangját, hanem hegedű játékát is megízlelhette a közönség és a zsűri is, Sándor pedig ismét lehengerelt mindenkit gitárjátékával.

7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
Ketten - Göbő Anna és Sándor
Fotó:  Reczai Lilla

Lakható Sár. Nem egy szokványos név. A zenekar underground grunge, alternatív stílussal vegyítve játssza az aktuálisabbnál aktuálisabb számokat különféle érzésekre. 

Draganits "Petúr" Péter (gitár-ének), Maczák Krisztián (basszusgitár), Bieder Bálint (dobok) és Rákóczi Ferenc (szólógitár) voltak a színpadon.
7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
Lakható Sár zenekar
Fotó:  Lacza Gergely
A Carpedante music nevű banda Kulin Pasztorek Cynthia (ének), Kulin Eduard ,,Ödi" (hegedű, ének), Gerencséri Victor (gitár, vokál), Kollár József (billentyű) és Fazika Peter (dob) tagokból áll. Mindenféle stílust képviselnek, szeretnek a közönség kedvében járni.
7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
Carpedante music
Fotó:  Lacza Gergely

A zsűrinek nehéz dolga volt, de végül

az idei győztes a somorjai gomoly lett.

A második helyet a dunaszerdahelyi Arizóna nyerte el, a harmadik helyet pedig a lévai Ketten, azaz Göbő Anna és Sándor szerezték meg. 

Egyéves kiemelt médiamegjelenést kínált fel az ATEMPO.sk zenei hírportál az 1. helyezett gomoly, továbbá az Entrópia zenekar számára. 

A legjobb hangszeresnek/énekesnek járó Újfalusi Gábor-díjat a kiemelkedő zenei teljesítményért, az Öröm a zene és a HANOSZ jóvoltából a Ketten énekese, Göbő Anna kapta. 

A gomoly frontemberét, Csiba ,,Csibusz" Gábort kérdeztük az első benyomásokról:

Először éreztem magam úgy, mintha egy műtőasztalról bámulnának ránk az emberek, nagyon furcsa volt a zsűri előtt állni. Ráadásul tíz évvel ezelőtt álltam deszkákon saját számmal. A ,,cukor" egy nagyon különleges számunk, mert külön részekből állt össze a szöveg. A betűrímek ötlete pedig tudatosan alakult ki a fejemben. Ez a bemutatkozásunk a zenekar szerint is jól sikerült, kifejezetten jól éreztük magunkat

– nyilatkozta mosolyogva a frontember.

7. Szlov.magy könnyűzenei szemle
A gomoly zenekar
Fotó:  Reczai Lilla
További díjak

Solymosi Kata és Józsa Örs, a SoundCam Productions stúdió jóvoltából egy részvételi lehetőséget ajánlott fel a #fridaysession projektben a Ketten nevű formációnak, továbbá az A38 hajón megrendezésre kerülő Deck–Fedélzeten sorozatban való közreműködésre invitálta őket.

Csenger Ferenc jóvoltából exkluzív bemutatkozási lehetőséget kap a Pátria Rádióban és a lehetőségekhez mérten az RTVS magyar adásában az összes döntős.

A Peron Music Alapítvány jóvoltából automatikus részvételi lehetőséget nyert a 2022-es tatabányai Peron Music Tehetségkutatón a Lakható Sár. Balázs Sziszka a Hangfoglaló program kezdő zenekarok segítésére kiírt pályázatának megírását vállalta a gomoly, az Entrópia és a Lakható Sár zenekaroknak.

Balázs Sziszka és Görögh Dániel a Music Fashion kiadó nevében kiemelkedő zenei teljesítményéért az Entrópia énekes-gitárosának felajánlott egy ingyenes részvételi lehetőséget a 2022-es Gitármánia Táborban.

Izsák Gábor „Bizsu” jóvoltából az összes zenekar bérmentve megkaphatja a fellépése többsávos hanganyagát.

Schmiedl Tamás „Smici” jóvoltából 3 vagy több dal rögzítése esetén 1 dalt ingyen, komplett elkészít a soporoni MD Stúdió az Entrópia számára.

Lacza Gergely jóvoltából egy éves kiemelt médiamegjelenést nyert a SZMAZE facebook csoportjában a gomoly. Czibula Csaba, a ma7.sk munkatársa jóvoltából a portál videós bemutatkozási lehetőséget biztosít a gomolynak és az Arizónának.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.