2020. június 30., 15:12

Egy hét a Krónikással

Tavalyi volt köztünk az egyezség (ekkor a Szenczi Molnár Albert Napok vendégei voltak), mely szerint a Dévai Nagy Kamilla vezette Krónikás Zenede, amennyiben semmi nem jön közbe, az idén nyáron a Csemadok szenci üdülőjében tarja a hagyományos nyári gitártáborát. Ám közbejött, mégpedig az oly sok tervet keresztülhúzó koronavírus. Őszintén, mi úgy gondoltuk a tervezett tábor elmarad. A zenedések viszont úgy, hogy megtartják. Amint ismét átjárhatóvá váltak a határok, jelentkezett Dévai Nagy Kamilla: alig várják, hogy jöhessenek. Jöttek is.

Pozsony Dévai Nagy Kamilla
Galéria
+7 kép a galériában
Dévai Nagy Kamilla és a Krónikás Pozsonyban
Fotó: Görföl Jenő

Napközben gyakorlunk, talán kevéske lazítás is belefér, a felkínált lehetőséget, hogy itt lehetünk, azzal hálálnánk meg, hogy akár minden este fellépünk, mondta a telefonba. Komolyan gondolta, s mi komolyan vettük. A megérkezés napjának kivételével (június 22, hétfő) minden nap műsort adtak a környező települések valamelyikén. Kedden Vőkön, szerdán Jókán, csütörtökön Éberhardon, pénteken Gútoron, szombaton Pozsonyban és vasárnap (28-án) Szencen.

Szenc - Krónikás
A szenci közönség
Fotó:  Görföl Jenő

Számunkra a pozsonyi fellépés volt fontos, hiszen június 27-én került sor a negyedik, s már hagyományosnak mondható Országos Szent László Ünnepségre a pozsonyi Prímás-palotában. Az ünnepséget, megemlékezést, hogy a hagyomány ne szakadjon meg, az ismert okok miatt és a tervek szerint csak egy ünnepi szentmise szolgálata jelentette volna. A krónikások műsora viszont ismét feledhetetlenné tette az ünnepet. Ők erről így írtak a pontosan vezetett naplójukban:

A palota bejárati részéből egy belső négyszögletű udvarra mentünk, amelynek közepén a Szent György-szökőkút helyezkedik el, a híres lovagot ábrázoló barokk szoborcsoporttal, amelynek központi része Szent György harcát ábrázolja a sárkánnyal. Hátul található a Szent László-kápolna, melynek freskóján a csodatévő Szent László látható. Na, itt koncerteztünk. A terem akusztikája fantasztikus volt, csakúgy csengett a hangunk. Mivel a kápolna körformájú, ezért sztereóban lehetett hallani a hangot, a közönség nagy örömére. Egymás után csendültek fel dalaink a szeretet különböző témáiban, a trianoni emlékév tiszteletére Dévai Nagy Kamilla által előadott dalos-blokkban és a helyszínhez méltó történelmi személyiség tiszteletére énekelt Szent László himnusszal.“
Gútor - Dévai Nagy Kamilla
A Krónikás Gútoron
Fotó:  Görföl Jenő

A magyarok szerte a világban  mindenütt a nemzeti összetartozás évének jegyében élnek az idén. A Csemadok Országos Tanácsa évente visszatérően Éberhardon emlékezik a nemzeti összetartozás napjára. Így volt ez (persze visszafogottabb keretek között) az idén is. Azt a lehetőséget viszont nem hagyhattuk ki, hogy a nemzeti összetartozás évében Apponyi Albert végső nyughelyén felléptessük a Krónikást. Talán az is a szemünk elkőtt lebegett, hogy a koncertet megelőző szentmisét celebráló,  és júliustól új szolgálati helyére távozó Zsidó János esperes-plébánostól, aki a nemzeti összetartozás napi rendezvények lelkes támogatója, résztvevője, mondhatni szervezője is volt, így köszönhetünk el.

Idézzük fel ismét a zenedések naplóját:

Csütörtök este a csodálatos éberhardi katolikus templomban, ezen a szakrális helyen, a mise után szerepeltünk. Csapatunk egy taggal bővült, ugyanis Kollár Dorina - szintén Krónikás - erősítette közösségünket. Fótról a családjával ideutazott, hogy velünk szerepelhessen és velünk együtt örülhessen. – Gratulálok önöknek, dalaik meghatóak, szívbemarkolóak, hatásosak voltak – ezeket a szavakat intézte hozzánk egy férfi az előadás után. Minden Krónikás tudása legjavát nyújtotta, mind gitárjátékban, mind pedig éneklésben és előadó-művészetben. Dévai Nagy Kamilla a trianoni dalos blokkjának előadása során a közönséghez lépett, melynek hatására a hívek könnyezve hallgatták a művésznő káprázatos produkcióját. A templomi hangverseny végén a közönséggel együtt állva elénekeltük a Magyar Himnuszt. Hát mit is mondjak? Szem nem maradt szárazon!“

Ugyancsak emlékezetes mindannyiunk számára a vőki, a jókai a gútori és szenci fellépés is. Teltház előtt szerepeltek vendégeink mindenütt. Persze, nem ugyanazt jelenti a teltház az aprócska vőki templom és például a jókai esetében. A csendek, az egymásra figyelés azonban ezekben ugyanúgy megfigyelhető volt, mint a középkori csodának számító gútoriban, vagy a szenci szabadtéri fellépésen.

A lélekemelően drámai hangversenyeinken szinte minden alkalommal felcsendült krónikás hitvallásunk, az Akkor is légy jó című ének, mely így kezdődik: Áraszd a szépet, áraszd a jót, / Áraszd a Földre a gyógyító szót, /  Legyél, te krónikás az izzó parázs, / Hogy ne tűnjön el az egykori varázs. Nagyon reméljük, hogy a gitártáborban és a fellépések során sikerült sok szépet és jót közvetítenünk, és >izzó parázs< lelkünkből átadhattunk egy parányi szeretetet."
Gútori közönség
Dévai Nagy Kamilla és a gútori közönség
Fotó:  Görföl Jenő

Mit fűzhetnénk a krónikaíró Klotz Mária soraihoz? Talán csak ennyit: Így igaz, így van.

Görföl Jenő

Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.