lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. március 22., 14:00

Dunaszerdahelyen is sikerrel zajlott a Bach Mindenkinek Fesztivál – KÉPEKKEL

2024. március 16. és 31. között több mint százötven településen, nagyjából 250 koncert szerveződik a Kárpát-medencében J. S. Bach születésnapja alkalmából. Nem maradhatott ki Dunaszerdahely sem, ahol tegnap este a Vermes-villában a helyi művészeti alapiskola szervezésében valósult meg a rendezvény.

collegium-musicum-comaromiensis-es-bazso-horvath-zsuzsanna
Galéria
+14 kép a galériában
Collegium Musicum Comaromiensis és Bazsó Horváth Zsuzsanna
Fotó: Lacza Gergely

Immár 10. alkalommal kerül sor a fesztiválra, melynek motivációját és vállalását Kovács Zalán László fesztiváligazgató ekképpen foglalta össze:

A Bach Mindenkinek Fesztivál ezt a nagyszerű, elvitathatatlan értéket szeretné tovább népszerűsíteni, valamint Johann Sebastian Bach művei által felmutatni a kultúra és az összetartozás erejét. A fesztivál fellépő művészei saját legjobb elhatározásuk szerint adják idejüket és tehetségüket ezekhez célokhoz, hogy minden egyes koncert ingyenesen látogatható legyen. Budapesttől Kárpátaljáig több mint száz, határainkon innen és túl, számos település koncerttermeibe, templomaiba, iskoláiba és további helyszíneire, összesen tízezres nagyságrendű közönséghez jut el Bach csodálatos muzsikája. A szervezők és a művészek egyaránt önkéntes és önálló résztvevői a programoknak. A koncerthelyszíneken lehetőséget kapnak a Fesztivál által választott szervezet munkatársai, hogy adományokat gyűjtsenek. Emellett a fesztivál rendezvényein, ahol ezzel ellentétes információt nem adunk, kép- és hangfelvételek készíthetők, azok szabad felhasználásúak, nem terheli őket jogdíj vagy egyéb teher. A fellépő művészek és a szervezők közös célja, hogy minden lehetséges akadályt lebontsanak annak érdekében, hogy Bach zenéje a lehető legtöbb emberhez eljusson. Így érhet el mindenkihez a kultúra és a jótékonyság jegyében való összetartozásunk, szeretetünk üzenete is.”
adriana-mikulasekova-es-kollar-katalin
Adriana Mikulášeková és Kollár Katalin
Fotó:  Lacza Gergely

A fesztivál szervezőjének üzenetét Kollár Katalin, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola igazgatója tolmácsolta, aki a helyi esemény háziasszonyaként kifejtette, hogy a 2015-ben indult rendezvénysorozat előzménye egy nemzetközileg terjedő, Bach muzsikáját az aluljárók közönségének bemutató kezdeményezés volt (Bach in the Subways). Ebből született új minőség és lett nemzetközi elismerést kivívva igazi hungarikum a nívódíjas Bach Mindenkinek Fesztivál. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter fővédnöksége és Vásáry Tamás Kossuth- és Prima Primissima-díjas zongoraművész zenei védnöksége által támogatott rendezvény hagyományainak megfelelően a fesztiválba bekapcsolódó 250 településen a határon túl és a diaszpórában élő magyar muzsikusok is közreműködnek. Így van ez például a háború sújtotta Kárpátalja magyarok lakta részén is, ahol 20 alkalommal csendülnek fel Bach zenéjének békét sugárzó dallamai. Számos európai ország mellett Argentínában, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban is bekapcsolódnak a rendezvényfolyamba.

kollar-katalin-es-a-szent-gyorgy-korus
Kollár Katalin és a Szent György kórus
Fotó:  Lacza Gergely

Az idei évben a Magyar Református Szeretetszolgálat áldozatos, a rászorulók sokaságát segítő munkáját támogathatják a fesztivál internetes oldalán keresztül.

ivan-andras
Iván András
Fotó:  Lacza Gergely

A dunaszerdahelyi eseményen a következő együttesek és szólisták léptek fel:

Bazsó Horváth Zsuzsanna, Collegium Musicum Comaromiensis, Iván András, Kollár Katalin, Kovács Nagy Andrea, Mezei Ernő, Papp Anna Glória, Adriana Mikulášeková és a Dunaszerdahelyin Szent György Kórus

mezei-erno-es-kovacs-nagy-andrea
Mezei Ernő és Kovács Nagy Andrea
Fotó:  Lacza Gergely
a-fellepok-csoportja
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.