2023. május 25., 15:01

Az égbe szállt a királynő

Nem igazán ért meglepetésként, mégis hirtelen szomorúsággal töltött el a tegnapi hír, hogy elhunyt a rock and roll királynője, a rock nagymama, az utánozhatatlan és pótolhatatlan Tina Turner. Betegségeiről évekkel ezelőtt saját maga beszélt, és a turnézástól is már jó néhány esztendeje visszavonult.

Tina Turner
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: TASR/AP

Sejtettük tehát, hogy valamikor a közeljövőben várható lesz ez a hír, de hogy miért szomorított el? Pár hete egy jó barát távozott, szintén zenész, nyilván az az eset érzelmileg is komolyabban érintett.

Tinát viszont évtizedek óta A LEGNAGYOBB rock/blues/soul/pop énekesnőnek tartottam, aki szenzációs tehetségét sohasem váltotta aprópénzre, nem énekelt tingli-tangli dalokat, a színpadon hangilag és mozgásban is elementáris volt.

Ő is, mint sok más földije akkoriban, a gospel, a blues vagy a soul vonzásköréből indult, s már a hatvanas-hetvenes években sikeres volt, mégis a rockban teljesedett ki, ráadásul egy nagyon jól sikerül „újratervezés” után, és ne feledjük, hogy ekkor már a 40-es évei közepén járt! Ez igazi kuriózumnak számít.
Tina Nutbushban Tennessee államban született 1939. november 26-án, Anna Mae Bullock néven. Szülővárosát a klasszikusnak számító Nutbush City Limits című dalában énekli meg.

18 éves korában, nagymamája halála után Tina, vagyis akkor még Anna Mae St. Louisba költözött. Nővére több éjszakai klubba is elvitte, s egy ilyen alkalommal találkozott Ike Turner rhythm and blues muzsikussal, aki nem kis unszolást követően felvette a zenekarába. Első átütő sikerét a Fool in Love című dallal aratta, ugyanis a kiszemelt énekes, Art Lassiter nem jelent meg a stúdiófelvételen, így Tina énekelte fel a dalt. És milyen jól tette! Ike kapásból megváltoztatta Bullock nevét Tina Turnerre, és zenekarát is átkeresztelte Ike & Tina Turnerre. Nem sokkal később, 1962-ben össze is házasodtak, igaz, Tijuanában, Mexikóban, mert Ike 1974-ig nem vált el korábbi feleségétől, Lorraine-től, így az USA-ban nem köttethetett volna meg a frigy. Az énekesnő a két közös gyermekük mellett Ike előző házasságából született két fiát is felnevelte.

A zenekar koncertjein egyfajta mini revüt is előadott, ahol Tinán kívül további három háttértáncos lány szerepelt. Bonyolult koreográfiájú előadásuk „bejött” Mick Jaggernek is, aki először 1966-ban látta őket. Ekkor egy hosszú távú zenei kapcsolat és barátság alakult ki Mick és Tina között, a hosszú évtizedek alatt többször is felléptek közösen, forró hangulatú duót alkotva. Tina ráadásul saját slágerei mellett a Rolling Stones dalait is beleépítette a műsorába, például később, 1981-ben a prágai Lucernában a Honky Tonk Women is felcsendült. A hatvanas évektől kezdve azonban Tina nemcsak a Stones, hanem a Beatles, a Sly and the Family Stone és a Led Zeppelin dalait is előadta. Egyik legnagyobb korai sikerük a Creedence Clearwater Revival Proud Mary című számának 1968-as, energikus átdolgozása, amelyet Turner a későbbiekben is nagy sikerrel adott elő. Ebből az időszakból származnak még az It's Gonna Work Out Fine, az I Idolize You és a River Deep, Mountain High.

A hetvenes évek elejétől azonban az Ike & Tina Turner népszerűsége lankadt, ráadásul Ike és Tina kapcsolata is egyre rosszabb lett. Az egyre többet drogozó Ike fizikailag is gyakran bántalmazta feleségét, ami 1976. július 4-én a turné dallasi állomására készülve egy csúnya összeveszésben „csúcsosodott” ki. Ike felismerhetetlenre verte Tinát, aki megelégelve a helyzetet, 36 centtel a zsebében megszökött és barátainál bujkált. Még előtte azonban két mérsékelten sikeres szólóalbumot is kiadott és szerepelt a Who zenekar híres Tommy című filmjében

A váltás után Tina 1978-ban megjelent harmadik szólóalbuma már egyértelműen a rock irányába húzott, de az ekkor népszerű diszkóval is kacérkodott. A következő, Love Explosion albumon az utóbbi stílus még jobban kidomborodik. Ezek az albumok azonban nem váltották be a hozzá fűzött reményeket és az eladósodott Tinának valamit kezdenie kellett magával. 1979-ben találkozott egy fiatal ausztrál menedzserrel... A szárnyai alá vette Roger Davies, aki világ körüli turnéra indította és nemcsak stílus- hanem imidzsváltást is javasolt neki. Ami ezután következett, az – ahogy mondani szokták – már „történelem”.

1984-ben Tina Turner 44 évesen „a rockzene történetének legmeglepőbb visszatérését” hajtotta végre. A What's Love Got To Do With It című kislemezzel páratlan sorozat kezdődött. Júniusban megjelent a Private Dancer című nagylemeze, amely hatalmas sikert aratott, azóta világszerte több mint 11 millió példányban kelt el, bár egyes források 20 milliónál is több eladott példányt mértek.

A címadó szerzeményen kívül a korongon csak úgy záporoznak a sikerdalok (Let's Stay Together, What's Love Got To Do With It, Better Be Good To Me). A nagy sikerek után Tina szerepet vállalt a Mad Max – Az Igazság Csarnokán innen és túl című filmben, amely 36 millió dolláros nyereséggel zárt. A film betétdalát népszerűsítő We Don't Need Another Hero című kislemez ismét hatalmas siker lett, de a One of the Living is jól szerepelt. Novemberi keltezésű a Bryan Adams-szel közös duettje, az It's Only Love. 1986-ban Tina újabb nagylemezt jelentetett meg Break Every Rule címmel, amelyről a Typical Male, a Two People és a What You Get Is What You See lettek slágerek. A hatalmas turnékat 1989-ben újabb nagylemez követte, a Foreign Affair. Az erről kimásolt The Best talán Tina legismertebb szerzeménye, melynek videója is emlékezetes a versenylóval, Tina lábaival és a hatalmas termetű albínó Edgar Winterrel, aki a dal jellegzetes szaxofonszólóját fújja. Érdekesség, hogy a dalt eredetileg Bonnie Tyler énekelte, de az a változat nemigen vált sikeressé.

1995-ben Turner az aktuális James Bond-film betétdalát, a Golden Eye-t énekli kiválóan, nagy sikerrel. 1996-ban megjelent Wildest Dreams című albumáról a Whatever You Want, a Missing You és a Barry White-tal közös címadó is sikeres lett. Eros Ramazzotti A Cose Della Vita című dalának angol verziójában Tina is szerepet kapott és a duett hatalmas sikert aratott. Talán ez volt utolsó nagy „dobása”, amely után fokozatosan egyre inkább háttérbe vonult.

A Guinness-bizottság összesítése alapján Tina Turner több koncertjegyet adott el, mint bármely más szóló előadó a zenetörténetben. Kell ehhez valamit is hozzáfűzni? Aligha. Tina, legyen neked könnyű a föld, és sok sikert az égi színpadokon!

tina-turner-mick-jagger
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.