2020. június 21., 13:29

Aukciós csúcsot döntött Kurt Cobain gitárja

Több mint hatmillió dollárért kelt el egy kaliforniai árverésen Kurt Cobain gitárja, amelyen alig négy hónappal halála előtt játszott a zenész az MTV Unplugged című műsorában. A 6,01 millió dolláros ár világcsúcs a gitárárverések történetében.

Kurt Cobain
Fotó: TASR / AP

A Julien's Auctions szombati közlése szerint a Martin D-18E típusú gitáron Cobain az 1993-as felvételen élőben játszott.

Kurt Cobain gitárja
Fotó:  Facebook / KurtCobainArt

A gitárral együtt jár a ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával.

A fellépésről készült Nirvana-album, az MTV Unplugged in New York olyan dalok akusztikus verzióját tartalmazza, mind az About a Girl, az Apologies és David Bowie The Man Who Sold the World című dalának feldolgozása.

A lemez, amelyet négy hónappal Cobain 1994 áprilisában bekövetkezett halála után adták ki, Grammy-díjat kapott.

A gitárért valaha fizetett legnagyobb összeg 2019 júniusából származik, amikor a Pink Floyd zenésze, David Gilmour hangszeréért, egy fekete Fender Stratocasterért 3,9 millió dollárt fizettek egy New York-i aukción.

A Julien's aukciósház június 19-20-i árverésén Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálták.

A tárgyak a családhoz közel álló vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származtak az aukciósház közlése szerint.

Az aukciósház Music Icons árverésén elárverezték a négy éve elhunyt popsztár, Price egy legendás Blue Angl gitárját is,

az 1984-es, jellegzetes felhőalakú kék hangszer 563,5 ezer dollárért kelt el.   

A gitár a Grammy-díjas zenész egyik kedvenc hangszere volt karrierje csúcsán, a 80-as, 90-es években. Ezen játszott az 1984-85-ös Purple Rain, az 1987.es Sign o' the Times, és az 1988-89-es Lovesexy koncertkörútján, valamint 1991-ben, az MTV videódíj-átadóján.

A Blue Angel a különleges, Prince számára készített felhőgitároknak az első négy darabja közé tartozott. Az eredetileg fehér darabot többször festették át különböző színekre.

2017-ben a Julien's Prince egy kék-zöld felhőgitárját 700 ezer dollárért árverezte el.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.