2023. február 21., 20:36

Apu 75 éves

Mármint nem édesapám, neki még van pár hónap a hetvenötig. Ez egy másik „Apu”, nevezetesen Miklóska Lajos, aki néhány nap múlva éri el ezt a szép évfordulót. Nem tudom, Felvidéken kinek mond ez a név bármit is, de akik kedvelik a Beatrice zenekart, azoknak biztosan, hiszen a klasszikus felállás oszlopos tagjának számított, és a „fekete bárány” korszak formációjának legismertebb dalai a nevéhez fűződnek. Bálint Csaba, a Rockmúzeum elnöke 2018-ban könyvet is írt róla Miklóska Lajos élete és munkássága címmel.

mikloska-lajos-ambrus-tibor-fortepan.hu_
Galéria
+4 kép a galériában
Miklóska Lajos
Fotó: Ambrus Tibor (fortepan.hu)

Persze Apu zenei életműve ettől sokkal terebélyesebb, annak ellenére, hogy nevét „nem kell, hogy valahol jegyezzék”, mint ahogy az Edda művek énekelte az első lemezén. A félig felvidéki származású muzsikus (hiszen édesanyja Galántán született) már 1965-ben olyan legendával muzsikált együtt az Atlantis Nr2 zenekarban, mint Radics Béla, később pedig a Febris együttesben folytatta. Amikor Radics 1968-ban megalapította első saját zenekarát, a nagy feltűnést keltő Sakk-Mattot, akkor ismét őt hívta basszusgitárosnak. Becenevét is a gitárkirálytól kapta, ugyanis Miklóskának már fiatalon volt gyereke.

1969 végén a Sakk-Matt is feloszlott, és néhány tagjából Korong néven alakult új formáció. A Koronggal 1972-ben Magyarországon elsőként vitték színre a Jézus Krisztus szupersztárt, melyben Miklóska mint az élő zenekar tagja Júdás szerepét is énekelte a basszusgitározás mellett, magyar szöveggel. Bálint Csaba könyvében így emlékszik vissza:

Tulajdonképpen e miatt ismert el és kapott föl a szakma. (…) Összesen ha hatszor előadhattuk egyben, mikor megkapta a darab a klerikális jelzőt, de ezzel kerültünk be a színházi világba is. Volt két búcsúbulija is a zenekarnak Csopakon, ahol színészek gyűltek össze. Mensáros, Rényi Tamás, Psota, Margitai Ági, sokan ott voltak a közönségben.”
mikloska-lajos-rockinform
Miklóska Lajos
Fotó:  rockinform.hu

A Korong után Apu 1974-ben meghívást kapott a Syriusba, ahol egy újabb legendát, Orszáczky Jackie-t váltott, és a zenekar Sápadt fényű ablak című kislemezén szerepelt. Még ugyanabban az évben tagja lett az ős-Korálnak, amely akkor még Koncz Zsuzsa kísérőegyüttese volt. Ezután csendesebb évek következtek, de amikor Nagy Feró 1978-ban újragondolta a Beatricét, Apunak is küldött „behívót”. A zenekar a „csöves” közönség első számú bálványa lett, de a sajátos performanszokkal és felkonfokkal tarkított koncertjeik az egyetemi klubok értelmiségét és a „civil” érdeklődőket is vonzották.

Az olykor burkoltan, máskor nyíltan rendszerellenes fellépéseik azonban a hatóságoknál is kiverték a biztosítékot. Erdős Péter, a lemezgyár akkori mindenható ura nagylemezt ígért a zenekarnak, amit aztán végül visszavont. Erdős a televízió egyik műsorában Nagy Feróékat csirkedarálással is „összemosta”. Persze ahogy ezután lenni szokott, jöttek a kitalációk és a koholt vádak egymás után.

Ugyancsak Bálint könyvében nyilatkozza Miklóska:

Juszt László a rádióban egy műsorában bemondta, hogy fasisztoid zenekar vagyunk, ezzel indult ellenünk a sajtóhadjárat, ez már komolyabb volt. Majd jött Erőss Ágota cikke a Nők Lapjában. Juszt műsorát én is hallottam a rádióban, teljesen paff lettem, mert ez ellen nem is lehetett védekezni.”
beatrice-urban-tamas-fortepan.hu_
Miklóska Lajos a Beatricében (1980)
Fotó:  Urbán Tamás (fortepan.hu)

Ezek a dolgok lelkileg annyira megviselték Miklóskát, hogy több alkalommal is a zárt osztályra került. A Beatricét ellehetetlenítették, így 1981-ben feloszlott és csak hat évvel később alakult újjá, amikor a változás szele már érezhető volt. Apu tagja volt ennek az újjáalakult Beatricének is, méghozzá a többiek bőrruhás szerelésére kontrázva poénból öltönybe és nyakkendőbe bújva, de 1988 végén egészségi állapota miatt kikerült a csapatból, majd 1989 tavaszán megalakította Kuro-Shio nevű együttesét. A nem túl hosszú életű formáció után Miklóska már csak alkalmasint lépett fel. Legutóbb pár éve a Beatrice 40-es születésnapi koncertjét nyitotta meg a Papp László Arénában.

Bálint Csaba könyve előszavában így vall Miklóskáról:

Úgy érzem, Lajos személyét nem kezeli eléggé helyén a magyar rocktörténelem kollektív emlékezete. Szeretném, ha a helyére kerülne, és nevét mindenki a legnagyobbak közt emlegetné.”

Isten éltessen sokáig, Apu!

balint-csaba-mikloska
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.