A Mézes Trio Star Wars-feldolgozása

2020. június 8., 13:40
Kaszmán Zoltán

A zselízi Mézes testvérek új zenei projekttel álltak elő. Ezúttal John Williams két szerzeményét, a Star Warsból ismert Rey's theme és a Duel of Fates című darabokat dolgozták fel. Mézes Angéla, Mézes Mátyás és Mézes Attila a minap tette elérhetővé az erről készült felvételt. A produkcióval kapcsolatban a sokoldalú tehetségeket kérdeztük.

Mézes Angéla a Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves hallgatója, gazdálkodás és menedzsment szakon. Mézes Mátyás a Kassai Állami Filharmónia koncertmestere, valamint a Luzerni Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatója. Mézes Attila Budapesten tanul a Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként, kőszobrász-restaurátor specializáción.

Miért éppen erre a darabra esett a választás?

Mézes Mátyás: Egy olyan darabot kerestünk, amelyben nagyobb szerepe van a kórusnak, mivel eredetileg a zselízi Franz Schubert Vegyeskar közreműködésével terveztünk egy közös projektet. A darab feldolgozása alapvetően Attila ötlete volt, ő választotta ki a filmzenerészleteket, s készítette el a hangszerelést és az átiratot. A hangszerelés hegedűre, klarinétra, négykezes zongorára, nagybőgőre és vegyeskarra készült, olyan hangszerekre, amelyeken mi is tudunk játszani.

A hangszerelésen túl a videót is Attila készítette el. Csináltál már ilyesmit korábban, vagy ez az első ilyen jellegű próbálkozásod? Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Mézes Attila: Már régóta foglalkozom videókészítéssel, zeneszerzéssel és stúdiózással. A stúdióprogramokkal a saját kompozícióim megvalósítása miatt kezdtem el foglalkozni. Készítettem már zenét kisebb animációs filmekhez és videójátékokhoz, de saját filmzenét is, továbbá verseket is zenésítettem meg. A testvéreimmel az első közös projektünk öt éve kezdődött, azóta többször felléptünk családi eseményeken és kiállításmegnyitókon popzene-feldolgozásokkal, valamint újabban filmzene-feldolgozásokkal is. A Star Wars-feldolgozás elkészítésében a legnagyobb kihívást a minden egyes szólamhoz készített külön videósáv kezelése jelentette.

Mennyire változtak meg a mindennapjaitok a koronavírus-járvány miatt?

Mézes Angéla: A tanulmányaimat otthonról folytattam online. Az elején nagyon furcsa volt a hirtelen elszigetelődés, de végül több időt tudtam fordítani a különböző iskolai feladatok elkészítésére és a szakdolgozatom írására, valamint a sportolásra, az olvasásra és a zenélésre is jutott idő, amit pozitívan éltem meg.

Mézes Attila: Az oktatás a járvány ideje alatt nálunk is online folytatódott tovább. A képzésem osztatlan, így nekem még hátra van két év a diplomáig. Bár a műhelymunkát nem kérhették számon, én szerencsére itthon is tudtam dolgozni apa (Mézes Árpád szobrász-restaurátor – szerk. megj.) műhelyében. Emellett, mivel itthon van az ún. stúdióm, ezért ezzel is intenzívebben tudtam foglalkozni, ráadásul a zongorán is sokat tudtam gyakorolni, így zongorakísérőként Matyinak is besegítettem a diplomakoncertjére való felkészülésben. Összességében pozitívan éltem meg ezt az időszakot.

Mézes Mátyás: A mindennapjaim egyik napról a másikra teljesen megváltoztak, mivel előtte természetes volt az állandó utazás külföldre és a koncertezés. A járvány alatt a határokat és a koncerttermeket szinte az egész világon bezárták. Szerencsére online továbbra is voltak óráim a hegedű professzorommal, és tovább tudtunk készülni a diplomahangversenyemre, annak ellenére, hogy nem voltunk benne biztosak, egyáltalán lehetséges lesz-e lediplomáznom. Szerencsére, most már biztos, hogy kiutazhatok Svájcba, és a diplomakoncertem is meg lesz tartva. Sőt, a koncerttermek is kinyithattak, így nyugodtabban tervezhetjük a koncerteket a jövő évadra Kassán, amelyeket már nagyon várok.

Mi várható a jövőben a Mézes Triótól? A járványhelyzet lecsengése után is várhatóak közös produkciók, esetleg élő koncertek?

Mézes Mátyás: A jövőben mindenképpen tervezzük, hogy a már eddig elkészült filmzene-feldolgozásokból is készítünk hasonló videókat a YouTube-csatornánkra, valamint remélhetőleg hamarosan a Franz Schubert Vegyeskarral közösen élőben is előadhatjuk a Star Wars-feldolgozást. A járványhelyzet lecsengése után jóval kevesebbet leszünk otthon együtt, s az iskola, illetve a munka mellett kevesebb idő jut majd az ilyen tevékenységekre. Ettől függetlenül tervben vannak a mostanihoz hasonló projektek és közös koncertek.