A másik oldal - új lemezt adott ki Emmer Péter

2021. június 30., 19:28
Reczai Lilla

Emmer Péter zenész, a felvidéki zenei élet kiemelkedő alakja, elismert művésze nemrég adta ki legújabb instrumentális lemezét, az Other side-ot, amelyen kilenc új, hangzásilag erőteljes és magával ragadó dal szerepel. A már megjelent Emmer és Memento nevezetű albumok után megszületett az új, amelynek készületeiről beszélgettünk az alkotóval. Szó esett többek között a művész két oldaláról és a jövőbéli terveiről is.

Emmer Peti-Other side
Fotó: Emmer Péter
Az új album borítója

Hogyan született meg az Other side című lemez?

Rengeteg időm volt. Óvodás éveimben sem volt ennyi szabadidőm, mint a Covid alatt. Tudni kell rólam, hogy nem tudok unatkozni, mindig valamit csinálok, s hát a zenéhez értek a legjobban, így zenéltem a pandémia alatt is. De kipróbáltam a videózást – telefonnal felvettem rögtönzött klippeket –, eközben online tartottam a gitárórákat, mellette pedig folyton zenéltem. A gitár jóformán reggeltől estig a kezemben volt, sokat pengettem, és megszületett a szöveg nélküli dalokat tartalmazó, instrumentális lemez.

Az első albumom, 2004-ben szintén instrumentális, jazz és rock fusion volt, majd 2019-ben megjelent a Memento, amelyen már énekeltem és gitároztam egyszerre. Mindenki azt várta, hogy az új lemez majd ennek a folytatása lesz valamilyen úton-módon, de ismét egy instrumentális alkotás született. Valójában ehhez volt kedvem, s úgy alkottam meg, ahogy nekem tetszett. Saját stúdióban vettem fel, mondhatni magam voltam az előadó, a zenei rendező és a producer is. A dallamokra törekedtem, s arra, hogy olyan témák szülessenek, amelyek nekem tetszenek. Eléggé időigényes volt.

Ez a kettősség – ének és gitár, gitár és ének – mindig is ott motoszkált benned, nem?

Persze, ebből a kettősségből született meg tulajdonképpen az Other side című legújabb albumom, amely, jelen esetben, a gitáros énemet mutatja be. A jövőben tervezem, hogy egyes koncertek előtt egyértelműsítem az előadás jellegét, hogy ének-gitár kombinációval, vagy csak gitárral lépek majd színpadra. Volt rá példa, hogy a közönség soraiból megjegyezték: ,,nem is énekeltél!”, ezért érzem szükségszerűnek a pontosítást.

Az új lemezen egyedül játszom az összes szólamot. Élőben is tervezem bemutatni a zenekarommal, de mivel jobbára magyarországiak a tagok, így most elég nehéz összeegyeztetni a nyári koncerteket. Nem lehet tudni, éppen mikor, milyenek a szabályok, egy nagyobb volumenű koncert megszervezése pedig időigényes. A nyáron egyelőre a már kész dalokkal koncertezem, például játsszunk Zsapka Attilával, de egyedül is látható leszek a színpadon. Majd mindenképpen szeretnék turnézni az Other side-dal, hiszen több ötletem is van arra nézve, miképpen mutassam be az albumon szereplő dalokat a közönségnek.

Emmer Péter-Other side
Fotó: Emmer Péter
Emmer Band

De már elérhetőek, igaz?

Igen, a nagyobb zenemegosztó felületeken – Spotify, YouTube, Shazam stb. – mindenhol fent vannak a dalok, így legalább eljutott már az emberekhez, sőt, a lemezek beszerzéséért engem keresnek meg az érdeklődők. Véleményem szerint ennek kicsit másképpen kellene működnie, de a zeneipart is a pénz motiválja (ahogy minden mást), így sajnos ez van. A kiadók csupán annyit tudtak volna tenni a lemez érdekében, hogy benzinkutakon értékesítették volna, de ezt nem tartottam jó útnak. Úgy vélem, hogy amit meg tudtam tenni az album érdekében, azt megtettem, s szerencsére a visszhangok is jó érzéssel töltenek el, amelyeket a rajongóktól kapok. Ők azok, akik éltetnek, akikért érdemes csinálni ezt.

Messzebbről is jöttek visszajelzések mint Közép-Európa?

A legmesszebbi országok, ahonnan érkeztek visszhangok, talán Japán és Amerika volt. Magyarországon is érdeklődnek a lemez iránt, sőt, szlovák mediális felületek is megkerestek már.

A dalok címei angolul szerepelnek a lemezen.

Igen, de sokat gondolkodtam, hogy milyen nyelven legyenek feltüntetve. Bíztam abban, hogy nemzetközi megosztók felületein is majd elérhetővé válnak a dalok, így ez tűnt célszerűnek. Viszont elég nehezen jöttek a címek és csak utólag születtek meg. Volt olyan, hogy a dal megírása közben jött az ihlet a zenecímre, de könnyen lefordíthatóak magyar nyelvre is.

Dolgozol már a következő albumodon?

Mára már sokkal tudatosabban gyakorlok, igyekszem nem elfecsérelni az időmet. Különbség van a gitározgatás és a gyakorlás között. A gyakorlással és a tanulással fejlesztjük magunkat – technikai vagy elméleti síkon – és ezt nekem is sikerült kiviteleznem a pandémia alatt. Rengeteg ötletem van és biztosan tervezek még lemezt készíteni a jövőben. Egyelőre még nem tudom, milyen jellegűt, de lesz. Dolgozni pedig folyamatosan dolgozom, hiszen a zene az életem, ráadásul gitártanárként is tevékenykedem, így nem nehéz a zenével kelnem és feküdnöm.

Kövesse facebook oldalunkat is!