2021. február 22., 10:39

A KerecseN zenekar új albummal készül, ehhez feldolgozták Cseh Tamás Széna tér dalát

A Magyar Nemzet interjút készített Varga Zsolt énekes-gitárossal annak apropóján, hogy a felvidéki, komáromi KerecseN zenekar nemrég feldolgozta Cseh Tamás Széna tér című dalát. A zenekar vezetője a dal kapcsán elmondta – Európai testvérnépek harcoltak egymás ellen zavaros eszmék bűvöletében.

Az interjú elején kitérnek a mai hétköznapokra, amikor újra valóságosnak érezzük a trianoni határokat, amikor nem ruccanhatunk át csak úgy Komáromba vagy bárhová máshova a Felvidéken.

Varga Zsolt elmondta, hogy próbálnak a helyzethez alkalmazkodni. Akinek a határon túl van munkahelye, az viszonylag szabadon tud mozogni a határon, de nyilván nem ideális ez a helyzet. Gyerekkorában évente kétszer volt lehetősége Magyarországra jutni, aztán 89 után ez megváltozott, amihez gyorsan hozzászoktunk az útlevél nélküli jövés-menéshez, gyakorlatilag nem is érzékeltük, hogy a két várost, illetve országot határ választja el egymástól. Most sajnos újra határellenőrzés van. Reménykedjünk, hogy ez tényleg csak egy átmeneti állapot, és mihamarabb visszaáll minden a régi kerékvágásba.

A zenekar feldolgozta Cseh Tamás Széna tér című dalát, amit nemrég tették közzé.

A dal választásáról a KerecseN vezetője elmondta, hogy óriási tisztelői Cseh Tamás és Bereményi Géza munkásságának. Ők afféle huszadik századi magyar krónikások. A Széna tér egy nagyon erős dal, dallamvilágát és szövegét tekintve. Annak idején, amikor megismerkedett vele, valamikor tizenvalahány évesen, egyből az jutott az eszébe, hogy milyen jól tudna szólni rockzenei hangszerelésben. Valahol a „fiók alján” mindig ott lapult az ötlet, és mostanra érkezett el az ideje a megvalósításának.

A dal kapcsán rátérnek arra a kibontakozott vitára, hogy

a dalban is említett, budai várból kitörő katonák hősök voltak-e vagy sem. Volt, aki szerint a „felszabadulás” útjában álltak vagy értelmetlenül haltak meg.

Varga Zsolt elmondta, 

Számomra nem kérdés, hogy a katona, aki feláldozza az életét a hazájáért, az hősi halott. Bármilyen nemzet hadserege egyenruhájában is teszi ezt. Ennek a háborúnak ők az elszenvedői voltak, nem pedig a kirobbantói.

Hozzátette - ez érvényes a szovjet katonákra is. Legtöbbjük civil volt, akiket az akkori világ hatalmasságai egyenruhába bújtattak, majd szépen vágóhídra küldtek. Európai testvérnépek harcoltak egymás ellen zavaros eszmék bűvöletében.

Hogy felszabadulás volt-e? Nyilván akiket a német megszállás alatt üldöztek, ezt az elején annak élhették meg. Csakhogy nagyon hamar kibújt a szög a zsákból, nem volt ritka, hogy azok, akik túlélték a koncentrációs tábort, minden különösebb ok nélkül nagyon hamar szovjet munkatáborban találták magukat. Ahogyan rengeteg szovjet katona is, aki részt vett mondjuk Berlin ostrománál.

Varga Zsolt felteszi azt a kérdést, hogy

az akkor egymás ellen harcolóknak milyen véleménye lenne a mai szép új világról, érdemes volt-e felperzselni ezért a bolygót.

Egy a lényeg: az akkori Budapesti eseményeknek „köszönhetően” a későbbi vasfüggöny nem a német–francia határon húzódott. Bár ez a mi helyzetünkön nagyon sokat nem változtatott.

Elismeri az énekes-gitáros, hogy politikailag és ideológiailag ez egy kényes téma mind a mai napig, de

talán eljön az idő, hogy objektíven lehessen beszélni történelmünk eme tragikus időszakáról.

Az interjú végén beszél a KerecseN új lemezéről is, amelynek ez a dal lesz az egyik tétele. Az album munkacíme: A háború művészete, mivel a dalok nagyobb része a mindenkori háborúk témáját taglalja. Varga Zsolt azt is elmondja, hogy elég régóta dolgoznak rajta, a járványhelyzet miatt viszonylag lassan haladnak és reményeink szerint az idén elkészülnek vele.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!