2020. június 29., 17:55

A jövő héten nyílik meg ismét a milánói Scala

A jövő héten nyílik meg újra a koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a milánói Scala. A híres operaház júliusra négy koncertből álló sorozatot tervez egyharmadára csökkentett közönség előtt.

Milano Scala
Fotó: Archívum
A Milánói Scala

A kétezer férőhelyes operaház előadásaira egyelőre alkalmanként csak 600 nézőt engednek be, hogy be tudják tartani a távolságtartási szabályokat.

Úgy vélem, sok zenerajongó már elérkezettnek látja az időt arra, hogy megint élőben hallgassa a zenét, még akkor is, ha visszafogottabban"

- mondta hétfőn Dominique Meyer, a Scala főigazgatója.

A július 6-i, 8-i, 13-i és 15-i koncerteken a megszokottnál kevesebb énekes adja elő az áriákat, és a zenekar létszáma is kisebb lesz. A július 13-i koncerten az operaház akadémiájának végzős hallgatói lépnek fel, 15-én pedig a Scala filharmonikus zenekara tér vissza az épületbe a júniusi milánói szabadtéri koncertek után.

Meyer hangsúlyozta, hogy a helyi egészségügyi szakemberek segítségével tesznek meg mindent, hogy az operaház megnyitása biztonságos legyen.

A közönségnek maszkot kell majd viselnie a belépéskor és kilépéskor, de amint elfoglalta a helyét, mindenki leveheti. Szünetet nem tartanak, és egyelőre a büfé is zárva marad. A jegyárak 24-48 euró között mozognak.

Az operaház egyes előadások élő online közvetítését is tervezi, de ennek részletein még dolgoznak.

A Scala augusztusban szünetet tart, majd szeptemberben kezdi az új évadot Verdi Requiemjének előadásával a milánói dómban, hogy ezzel emlékezzen a koronavírus-járvány áldozataira. Az operában szeptember 5-én Beethoven 9. szimfóniája csendül majd fel.

A járvány miatt egyelőre teljes operák színrevitelét nem tervezik, mert ahhoz egyszerre túl sok művésznek kellene fellépnie.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Olaszországban meghaladta a 240 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és 34 700 halálos áldozata volt a betegségnek. A szakértők szerint ugyanakkor ez a szám nem ad teljes képet, mivel nem végeztek elegendő tesztet és a könnyebb lefolyású eseteket nem regisztrálták.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.