2021. augusztus 17., 18:47

A Háry János Komáromban

A Teátrum Színházi Polgári Társulás és az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ együttműködésének gyümölcse a legújabb bemutató, amely augusztus 22-én 19.00-i kezdettel számít az érdeklődő figyelemre. Az est egyik érdekessége az, hogy Kodály Zoltán Háry János című daljátékát a nézőkkel együtt tekinti meg Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta asszony, énekművész.

Háry János

Dráfi Mátyás színművész, az előadás rendezője a premier kapcsán elmondta, a magyar mesélő nemzet – ősidők óta népköltészetünkben fejezzük ki kapcsolódásunkat a szülőföldhöz, a világhoz, Istenhez.

Kodály gyönyörű zenéje, a népdalok és Garay János Az obsitos c. humorral teli elbeszélő költeménye megragadja a mai kor emberét is, érzelmeket generál, s megerősíti a nemzettudatot is.

„Ez volt a  legfőbb ok, hogy a 20. évfordulót ezzel a művel ünnepeljük. Szeretnénk a komolyzenét megszerettetni a vidéki emberekkel és főleg az ifjúsággal, amely jelenleg inkább a könnyedebb zenei világ felé orientálódik.”

Kodály Háry Jánosa a magyar lélek megtestesítője. Tükör és példa egyaránt, a hűség, a bátorság, a jóindulat, a hősi virtus, a szárnyalás jelképe.”

„A Felvidéken is egyre jobban érvényesül a globalizáció és a liberalizmus negatív hatása a fiatalabb generációnál, a "mindegy hol élek, csak jól éljek" jelszavak. Ezért fontos a kulturális ráhatás.

Dráfi úgy véli, a külhoni magyaroknál halmozottan negatív hatása van az elvándorlásnak. Meg kell állítani a magyarság nagymértékű számbeli csökkenését. A Teátrum már vitt színre hazafias operát. 2010-ben mutatták be Erkel Bánk bánját. Remélik, ezúttal is örömet tudnak okozni a közönségnek.

Jegyek online válthatók a https://ticket.mskskomarno.sk/.../kodaly-zoltan.../64... oldalon keresztül és az Egressy Béni VMK jegypénztárában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.