2022. december 30., 20:26

A (cseh)szlovákiai magyar könnyűzene panoptikuma (5. rész: Uragan/Silver Uragan)

Könnyűzenei sorozatunkban kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk azokat a felvidéki előadókat és együtteseket, akik, amelyek a második világégés után jelentősebb sikereket értek el tájainkon lokális vagy országos szinten. Egyesek pályafutása a rendszerváltozáson túlra is átnyúlik, vagy csak azután kezdődött, s közülük néhány valamilyen formában még ma is tevékenyek. Sorozatunk mai fejezetében az Uragan együttes történetét ismerhetjük meg. A zenekar a XXI. században Silver Uraganra változtatta a nevét.

uragan_26_nyitokep
Galéria
+35 kép a galériában
Uragan a 80-as években
Fotó: archívum

Az 1974-ben alapított kürti Uragan a 70-es és 80-as években saját dalokat és a korszak meghatározó magyar és angol nyelvű rockzenéit játszotta. 40 év alatt 20 saját dalt írtak, ami nem tűnik soknak, azt azonban ne feledjük, hogy a kora hetvenes évek szlovákiai magyar rockzenekarai nem igazán írtak önálló szerzeményeket. A zenekar népszerű fellépője volt a korszak táncmulatságainak és ifjúsági találkozóinak, s az alapítás óta eltelt közel 50 év alatt rengeteg tagcserét és néhány kisebb-nagyobb leállást is megélt. Alapító tagjai közé tartozik az akkor még gitározó Ižák Tibor „Bastyi” és a dobos Kovács Jancsi „Dukony” (utóbbi már sajnos nincs az élők sorában). A kezdeti időszakban Kovács László basszeros és Kárpáti József gitáros (aki jelenleg kint él Kanadában) is tagjai voltak az együttesnek. 1975-ben Kovács Laci helyére érkezett Csikel László basszusgitáros és az énekes Pohánka Milan, aki egy évig volt a zenekar tagja, de a későbbiekben még visszatért. Csikel Laci sajnos már szintén elhunyt.

uragan_13
Uragan (1976)
Fotó:  archívum

1976 nyarán a csapat egy nemzetközi táborban játszott Verőcemaroson, ahol a zenekar tagjai meghívást kaptak egy Szeged környéki koncertsorozatra, de az élet közbeszólt, ugyanis még abban az évben, illetve 1977-ben a zenekartagok nagy része berukkolt katonának, s az Uragannak kényszerszünetet kellett tartania. Bastyi azonban Eperjesen egy kaszárnyában töltötte a katonaéveket Dukonnyal, és további katonatársak segítségével összehoztak egy bandát szintén Uragan néven, amellyel két éven keresztül játszottak a környék falvaiban. Bastyi elmondása szerint ekkor kézzel készítették a hangfalaikat és a kiegészítő alkatrészeket.

uragan_32
Uragan a 70-es években
Fotó:  archívum

1979-ben folytatódott az „igazi” Uragan története, de ekkor már trióban álltak színpadra: Bastyi gitározott, Kovács Laci basszusgitározott, Dukony pedig dobolt. Egy éven át működött így az együttes, de a zenészek üresnek érezték a trió felállást, így egy fiatal srácot, Pócs József gitárost csábították a csapatba. Ez a formáció 1980 és ´82 között működött és a tagok visszaemlékezése alapján ez volt az egyik legjobb felállás. Ekkor minden zenekari tag énekelt, a hangszerelésnél többszólamú vokálokat is alkalmaztak. 1982-ben Bastyi kilépett, de a többiek folytatták trióban, majd Dukony visszahívta Pohánka Milant és a Csikel Lacit is. Ebben a felállásban 1986-ig muzsikáltak Uragan néven, amikor megalakult a Krízis zenekar, ahová átigazolt Pócs Józsi és Csikel Laci. Bastyit 1992-ben szintén elhívták a Krízisbe, de ez már egy másik történet.

uragan_25
Uragan a 80-as években
Fotó:  archívum

Egy hosszú, több mint 15 éves szünet után 2002-ben hozta össze újra Dukony az Uragant, amikor Kisújfalun az első Rockfesztet szervezték, de Pócs Józsi az újjászületésnél nem volt velük. A zenekar átdolgozta régi, saját dalait, amelyeket a 60-as, 70-es évek rockzenéje jellemez. A mai napig ezek a dalok képezik a csapat repertoárjának a nagy részét. A dallamos rock, és a könnyen megjegyezhető szövegek a fiatalságról, szerelmekről, kalandokról, tábortűzi élményekről szólnak, a mai napig megtartva aktualitásukat. Nem sokkal a 2002-es újjászületést követően Dukony kilépett a bandából és egy „ellen Uragant” alapított, de erről majd később. Bastyiék többek között e miatt is keresztelték át az együttest Silver Uraganra, és 2005-ben már ezen a néven látott napvilágot az első CD, amelyre az átdolgozott saját dalok egy része került fel. Ekkor már Kanyicska Krisztián volt a dobos (őt többek között a Rajzolt Figurákból is ismerhetjük) és a szímői gitáros, Suro is csatlakozott a bandához, továbbá újra Milan volt az énekes. A dalok rögzítése után Kovács Laci és Suro kiváltak. Egy darabig Bastyi kezelte a szólógitárt, majd csatlakozott az újvári Zsóka Jani, aki jó gitárosnak számított, de kisvártatva kiderült, hogy fül- és hallásproblémái vannak. A magas hangoktól már fájt a feje, ezért 2010-ben abba kellett hagynia a zenélést, s egyúttal a banda is újra leállt.

uragan_01
Silver Uragan a 2010-es években: Izsák Gábor (Reeno), Kanyicska Krisztián (Cserti), Pohánka Milan (Milanko), Ižák Tibor (Bastyi) és Téglás Károly (Karesz)
Fotó:  archívum

Az Uragan történetében tehát ismét szünet következett, ezúttal két és fél év, de 2012-ben Téglás Károly billentyűs csatlakozásával új erőre kaptak. Karesz ekkor rávette Bastyit, hogy játsszon basszusgitáron. Zsóka Jani helyére 2013-ban Izsák Gábor „Reeno” érkezett a csapatba, aki ezeket a dalokat már 2005 és 2009 között játszotta Dukonnyal. A dobos ugyanis 2005-ben kilépett a zenekarból és egy saját Uragánt alapított meg, amelyben átvett angol dalokat is szerettek volna játszani. Ebben a bandában muzsikált Reeno is ritmusgitárosként. Dukony kissé „szabad jellem” volt, ezért kicsit bukdácsolva haladt a zenekar, és végül miatta esett szét a formáció. Arra mindenesetre jó volt, hogy Reeno megismerte a zenekar dalait, és így könnyebben vette az akadályokat, amikor 2013-ban belépett a Silver Uraganba. 2020-ig működött az alábbi felállású zenekar, miközben 2015-ben felvették azt a második lemezt, amelyre átdolgozott szerzeményeik megmaradt részét vették fel, illetve néhány befejezetlen dalt is finalizáltak:

Pohánka Milan (Milanko) – ének
Ižák Tibor (Bastyi) – basszusgitár, vokál
Izsák Gábor (Reeno) – gitár, vokál
Téglás Károly (Karesz) – billentyűk,vokál
Kanyicska Krisztián (Cserti) – dobok


Újból stabilizálódott tehát a zenekar felállása, a csapatmunkát és a koncertezést lényegében csak a covidos időszak tudta megtörni. Amikor már enyhültek a szigorítások, ismét próbálni kezdett a banda, de Milanko elmaradozott a próbákról, így lassacskán „lemorzsolódott”. Ide kívánkozik a történet az egészen közeli múltból:

uragan_03
Silver Uragan a 2010-es években
Fotó:  archívum
Amikor az egészségügyi korlátozásokat feloldották, a Silver Uragan négyes felállásban, Milanko nélkül lépett pódiumra a kisújfalui amfiteátrum színpadán, ahol fél év kihagyás után megjelent Milanko, de úgy, mintha fellépne a többiekkel. Persze mondtuk neki, hogy »hoppá, próbák nélkül nincs színpadra lépés«! A közönség viszont követelte őt, lényegében »kihozta otthonról és feltette a színpadra«. Gondoltuk, oké, lesz ami lesz, de a szövegek is kipotyogtak a fejéből és a hangján is lehetett hallani, hogy már nincs »kondiban«. Hiába, gyakorlás nélkül ez nem az igazi. Reeno aztán megemlítette nekem, hogy jó lenne egy új énekest szerezni, mert így négyesben azért ez nem olyan szórakoztató. Mindenképpen hiányzott Milan, már csak személyiségként is, hiszen adott egyfajta fazont a zenekarnak, de ha egyszer lemaradt és nem teljesítette azokat az alapvető követelményeket sem, amelyek színpadképessé tették volna, akkor nem tudtunk vele mit kezdeni”,

ecsetelte Bastyi.

uragan_06
Pohánka Milan (Milanko)
Fotó:  archívum
Ekkor jött képbe az új énekes, az érsekújvári Nagy Péter, aki más zenekarokban is énekelt, sőt, saját otthoni stúdiója is van.
Maximálisan meg vagyunk elégedve vele, és a rekedtes hangjához például Charlie szerzeményei nagyon jól illenek. A régi Uragan-dalokat persze műsoron tartjuk, de újak most valahogy nem készülnek. A nyár folyamán Érsekújvárban és Kürtön is volt már koncert az új énekessel, és folyamatban van, hogy a közönség, a rajongóink is elfogadják őt”,

fejtette ki Reeno. A tavaszi idényre a Silver Uragan új koncertprogrammal készül, amelyben a saját dalok mellett többek között az LGT, az Omega, a régi Hungária és Charlie dalai is felcsendülnek majd.

uragan_35_aktualis
Az aktuális Uragan: Izsák Gábor (Reeno), Ižák Tibor (Bastyi), Nagy Péter, Téglás Károly (Karesz) és Kanyicska Krisztián (Cserti)
Fotó:  Kovács Balázs

A zenekar történetében a fentebb említetteken kívül olyan figurák játszottak időszakosan, mint például „Dollár”, „Cézi”, „Belo”, „Patai”, de rajtuk kívül rövid ideig vagy beugróként mások is tagjai is voltak a bandának, ám a lassan 50 éves történet kezdeti időszaka már a múlt homályába vész, naplót pedig egyik tag sem vezetett, így lényegében csak az emlékekre, fényképekre és pár nagyon kevés dokumentumanyagra lehet hagyatkozni. Örüljünk viszont annak, hogy a Silver Uragan legénysége a mai napig aktív és különböző fesztiválokon, falunapokon, télen pubokban, klubokban rendszeresen muzsikál.

Diszkográfia:
I’m all right (2005)
Hol a hazád? (2015)

(Külön köszönet Bastyinak és Reenónak, továbbá Kovács Balázsnak, hogy létrejöhetett ez az összefoglaló.)

uragan_01
Galéria
+35 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.